Artmozik

2011. január 12. 11:52

Úgy fest, a budapesti artmozik mindössze pár hónapig működnek, aztán lehúzhatják a rolót. A főváros pedig egyetlen nagy multiplexszé válik, ahol zizeg a popcorn, süvít a légkondi és együtt csodálhatjuk a kommersz filmeket.

2011. január 12. 11:52
Terján Nóra

Veszélyben vannak a budapesti artmozik, mivel a Magyar Mozgókép Közalapítvány egyrészt zárolta támogatásait, másrészt pedig már új pályázatokat sem ír ki. Kilenc filmszínházról beszélünk, legtöbbjük nagy múltra tekint vissza, és sokunkat fűznek hozzájuk kedves emlékek. Nehéz megérteni, mi alapján születik döntés abban, hogy „mit éri meg támogatni”. Itt van például a Pál Adrienn. Adott egy különleges magyar film, melyet az elmúlt hónapokban több tucat nemzetközi fesztiválon vetítettek kiemelkedő szakmai és közönségsiker mellett, ám itthon határozatlan ideig elmarad a bemutatója - természetesen pénzhiány miatt.

Legyenek közönségfilmek, legyen a 3D-látványorgia, ám legalább ennyire kellenek az európai, független filmek is. Legyen Starbucks, de emiatt ne szűnjön meg Éva néni sarki bisztrója, ahol ugyan nem ezer forintért adják a habos-karamellás-óriás jegeskávét, de mindig szór fahéjat a melanzs tetejére, mert tudja, hogy úgy szeretem.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2011. január 19. 00:33
Hááát jönnék most ezzel az "ugyan a multiknak semmi köze ehhez " dumával , de sajna vagy nem sajna Andy lett a kormánybiztos. Az ország egyik legnagyobb mozihálózatának résztulajdonosaként csak a jóindulatában bízhatnak. De mehetnének pl. Koltay fiához is , ha az épp nem a hűvösön várná hogy mi lesz.
drieno
2011. január 18. 10:28
el vagyok maradva a világ folyásától régebben voltak érdekes, ütős független filmek, kísérleti filmek, amelyek eltértek a mainstream mészárlásoktól vagy mainstream sziruplocsolástól, persze nem a magyar "alkotók" agymenéseiről beszélek - bár pl a ledobozolt "álombrigád" című alkotás se volt semmi, csak éppen a mai nézőnek már szinte semmit sem mond, amikor a vállalati "nagy hármas" aranyozott verzióját csillén megérkezteti a rendező, mert a nézők már nem tudják, mi az a nagy hármas (vállalatigazgató, vállalati párttitkár, vállalati szakszervezeti titkár) ... talán a hatkarú csaposnő átjönne, de az se biztos hasznos lenne, ha a multiplexek mellett legalább mutatóba megmaradnának olyan mozik, ahol néha eredeti, nem csupán kasszasikerre utazó, hanem netán az agytekervényeket is megmozgató filmeket is lehetne látni a multiplexek és a bevételi kényszer már megmutatta, mire képes, valahogy minden film néhány bevált kaptafára készül, és minden az erőszak körül forog, még a mókásabbnak szánt alkotások is, az a biztos, ha van benne valami kriminális
Spiritmonger
2011. január 18. 03:31
alapvetően nem kár értük, ha nem érdekel annyi embert, hogy legalább nullszaldóra kijöjjenek persze a belvárosi libsibölcsész mindentudóknak fáj a dolog, de ne az állami csecs tartson el 300 ember szórakoztatását biztosító intézményt 30000 fős áron
szpal
2011. január 15. 16:30
15-én este, Bem mozi: 20:00 Éjszaka a földön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!