J.R.R. Tolkien 119

2011. január 03. 12:04

1892-ben ezen a napon született John Ronald Reuel Tolkien filológus, nyelvészprofesszor. A Gyűrűk Ura-trilógia, a Szilmarillok és A hobbit írója a modern fantasy atyjaként vonult be a történelembe.

2011. január 03. 12:04

J.R.R. Tolkien Dél-Afrikában született 1892. január 3-án. A filológus, egyetemi nyelvészprofesszor azonban inkább írói és költői munkája miatt ismert, mint A Gyűrűk Ura, a Szilmarillok, valamint A hobbit szerzője. Ezek a művek hírnevét a modern fantasy atyjává tették.

Középfölde megálmodójának kevésbé ismert munkái például A sonkádi Egyed gazda, A Wootoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai valamint a Kóborló és a varázsló, melyeket főként gyerekeinek írt. Ezeken túl számos tudományos munkája kapcsolódik a Beowulf, Sir Gawain és a Zöld Lovag témákhoz. Tolkien az Inklings (Tintafiak) irodalmi vitakörhöz tartozott és C. S. Lewis közeli barátja volt.

„Az Útnak vége nincs soha,
   Ha egyszer az ajtón kifut;
De hosszú volt Utunk sora,
   Menjen csak tovább, aki tud!
Induljanak új vándorok;
   Lábam fáradt-fedél alatt,
Jó fénynél elborozgatok,
   Várom hű estém s álmomat.”

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pisti, az aragorn
2011. január 03. 14:56
A Magyar Tolkien Társaság hagyományainak megfelelően - immár 9. alkalommal J. R. R. Tolkien professzor életműve előtt tisztelegve - 2011. január 8-án, Tolkien 119. születésnapja alkalmából ismét nagyszabású rendezvényt szervez. Az esemény az év legnagyobb ünnepe lesz mindazok számára, akik szeretik Középföldét, azaz A Gyűrűk Ura, A Szilmarilok és A Hobbit világát, vagy aki csak úgy általában tiszteli Középfölde megálmodójának életművét! Mindenkit várunk szeretettel, azokat is, akik csupán felületesen ismerik ezt a világot, hisz ez a nap bárki számára remek szórakozást nyújt, családi programjaink kicsiknek és nagyoknak is szólnak! Tudnivalók: http://tolkien.hu/lep
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!