Nem szüntetik meg az artmozikat

2011. január 20. 10:16

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette: nem szűnik meg a budapesti artmozi-hálózat, de a főváros idén csak saját filmszínházainak fenntartását tudja vállalni. Több színház új kulturális funkciót kaphat, míg a művészeti intézmény-összevonások koncepciója kidolgozás alatt áll.

2011. január 20. 10:16

A Fővárosi Önkormányzat 2011-es költségvetési koncepciója 14,6 milliárd forintot szán a kulturális területnek, ez az összeg azonban a büdzsé márciusi végszavazásáig még változhat - mondta el Csomós Miklós. Hangsúlyozta: a főváros az általa működtetett mozikra (a Puskin, a Művész, a Toldi és az Odeon-Lloyd artmozik, illetve a Corvin Budapest Filmpalota) kíván koncentrálni. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a nem fővárosi fenntartású artmozik (a Cirko-Gejzír, a KINO, a Tabán, az Európa, a Vörösmarty) közül egyesek az állami támogatások szüneteltetése miatt nehéz helyzetbe kerülnek, vagy akár kénytelenek lesznek bezárni.

Csomós leszögezte: „Pluszforrásokat nem tudunk adni az artmoziknak. Jelen pillanatban az új menedzsment olyan terveket készít, amelyekkel a főváros által üzemeltetett mozik üzemeltetését fogja biztosítani. Ez egy minimális program, minden ami ezen felül van, annak örülni kell (...). Ha nincsen állami támogatás, akkor nem tudunk önkormányzati pénzeket adni”. Hozzátette, hogy Port Ferenc, a Budapest Film Zrt. korábbi vezérigazgatója után nem maradt pénz a kasszában.

A színházakról szólva a városvezető megjegyezte, az állam és a főváros közötti esetleges színházcserékről eddig csak informális szinten esett szó, így a jövőben nem zárható ki semmilyen megoldás. A Kabaré 24 Színház (a korábbi Mikroszkóp Színpad) helyzetéről szólva a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy mivel Verebes István az évad végéig vállalta az intézmény vezetését, és több támogatást egy új igazgatónak sem tudna biztosítani a főváros, az évad lezárulta után hasznosítási pályázatot írnak ki a színházra. „A Budapesti Történeti Múzeum és a Budapest Galéria összevonásáról már megszületett az elvi döntés, de a koncepció kidolgozása ugyanúgy folyamatban van még, ahogy a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Petőfi Csarnok összevonásának tervei is” - tette hozzá Csomós Miklós.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2011. január 21. 09:40
a nem art mozik se tudták magukat tartani a multiplexek ellenében akik meg el bírnák tartani az art mozikat, azoknak nincs pénzük, idejük látogatni őket egyébként a diákságot kéne valamilyen szinten vonzaniuk, valamit nekik is tenni kéne a fennmaradásért, különösen, ha komolyan veszik a küldetésüket- valamilyen szinten ki is kéne nevelni a közönségüket, akik értik a film nyelvét, végülis ez alapvetően vizuális művészet volna, vagy mi, nem pedig az elektrosokk egy sajátos fajtája... sokan szívesebben járnának moziba, mint multiplexbe.. anno wajda filmeket néztünk az art mozikban, sőt, voltak filmtörténeti sorozatok, tematikus sorozatok - és volt diákjegy, és nem nagyon voltam üres házban még az akkor nem annyira ismert wim wenders filmeken sem viszont a gyerekeimmel voltam már vasárnap kora délután majdnem tök üres multiplexben "családi" filmet nézni - ráadásul nem is volt rossz....
marko11
2011. január 21. 09:29
Kár volt telekürtölni a sajtót...nem zárják be! Az viszont lehet, hogy kevesebb art-mozi is elég Bp.-nek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!