Elstartol a Berlinale

2011. február 10. 08:46

Csütörtökön megkezdődik a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melyen két magyar filmért is izgulhatunk: bekerült a rövidfilmes kategóriába Kárpáti György Mór az Erdő című alkotásával, illetve Tarr Béla új filmjének, A torinói lónak a versenyfilmek között lesz világpremierje február 15-én. A fesztivál egyik legfontosabb témája Irán lesz, illetve a nemzetközi zsűri hiányzó tagja, a hazájában börtönbüntetéssel sújtott Jafar Panahi iráni rendező, akiért Magyarországon is kiállnak.

2011. február 10. 08:46

A 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál egyik legfontosabb témája lesz Irán, valamint a nemzetközi zsűri minden bizonnyal hiányzó tagja, a hazájában börtönbüntetéssel sújtott Jafar Panahi iráni rendező, akiért Magyarországon is kiállnak. A nemzetközi zsűribe meghívott rendező 2006-ban Ezüst Medve díjat nyert Pályán kívül című filmjével, amely férfiruhát öltő iráni focirajongó lányokról szól. Összes filmjét újravetítjük, nagy vitát kavarunk - jelentette ki Dieter Kosslick fesztiváligazgató, aki levélben fordult az iszlám köztársaság illetékes miniszteréhez.

Az elítélt rendezőért Párizsban is kiálltak, de megmozdulást terveznek Magyarországon is február 11-én este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházba. Iránban hatévi börtönbüntetésre ítélték a jelenleg óvadék ellenében szabadlábon lévő Panahit, ráadásul 20 évre eltiltották szakmájának gyakorlásától. Az ítélet szerint hazáját sem hagyhatja el.

A fesztiválon két magyar filmért is izgulhatunk: Kárpáti György Mór bekerült a Berlinale Shorts elnevezésű rövidfilmes kategóriába az Erdő című alkotásával, illetve Tarr Béla új filmjének, A torinói lónak a versenyfilmek között lesz világpremierje február 15-én. Évek óta nem versenyzett magyar játékfilm a berlini filmfesztiválon, utoljára 2005-ben Koltai Lajostól a Sorstalanság futott kint alkotói kérésre. Tarr egyébként többször nyilatkozta, hogy ez lesz az utolsó filmje.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!