Vajna vezeti a filmes adósságok tárgyalásait

2011. április 27. 11:27

A Film New Europe szaklap úgy értesült, a filmiparért felelős kormánybiztos vezeti az adósságokkal kapcsolatos tárgyalásokat.

2011. április 27. 11:27

Andrew Vajna átvette a bankokkal való tárgyalások vezetését, miután a magyar filmproducerek tőle várták a helyzet megoldását - írja a Film New Europe szaklap. A Magyar Mozgókép Közalapítvány gazdasági összeomlásának következtében a pénzintézetek az MMKA-adósságait a producereken igyekeztek behajtani; miután a producereknek kellett garanciát vállalniuk a bankok felé a filmfinanszírozásról szóló szerződések aláírásakor az MMKA-val.

Az Index szerint összesen 49 filmes céget érint a probléma, ebből egy cég számláját zárolták: Szekeres Dénesét a CIB Bank zárolta a tartozások miatt. Az MMKA akadályoztatott folyósítása miatt a Muhi András, Berger József, Herendi Gábor, Kálomista Gábor és Petrányi Viktória producerekhez tartozó projektek is több száz milliós tartozással rendelkeznek, többen a saját ingatlanjaikat ajánlották fedezetnek, pedig ez valójában az alapítvány tartozása. Emellett több filmesnek a pályáztatás hagyományos keretén kívül kölcsönként, kamatmentesen osztott támogatást engedett el az alapítvány előző vezetősége.

Miután a kormány visszavonta a költségvetés 20 százalékát 2010-ben, az MMKA fizetésképtelenné vált, és mindössze 4 millió eurót ítéltek meg a működésére a 2011-es évre. Az MMKA 20 millió eurónyi banki adósságot halmozott fel az elmúlt években; hírvivőik szerint a 2011-es költségvetés ezen adósságok kamatainak fedezésére sem elég. Havas Ágnes a filmszakmai kerekasztalon azt mondta, a közelgő Magyar Filmszemle keretében jelentik be a tárgyalások eredményét.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. április 27. 13:21
Letartóztatások mikor várhatók?
Honfi-fi
2011. április 27. 12:30
Sztem, Mr. Vajna nem tudta, hogy mekkora szarba nyúlt. És hamarosan sikítva, a maradék 3 szál haját tépkedve fog visszamenekülni Hollywoodba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!