A Faust kapta az Arany Oroszlánt

2011. szeptember 12. 09:29

A Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri Alekszandr Szokurov orosz rendező filmjét találta a legjobbnak szombat este a 68. Velencei Filmfesztiválon. A filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját Steve McQueen Shame című alkotása kapta, de díjazták Roman Polanskit is.

2011. szeptember 12. 09:29

Alekszandr Szokurov orosz rendező filmje kapta szombaton a legjobb alkotásnak járó díjat a 68. Velencei Filmfesztiválon. A filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját Steve McQueen brit rendező Shame című alkotása kapta, melyben Michael Fassbender egy szexőrült férfit játszik. Ezért az alakításáért a színész átvehette a legjobb férfi főszereplőjének járó elismerést. A legjobb női főszereplő Deanie Ip (Deanie Yip) kínai színésznő lett A Simple Life című filmből. Kiosztották szombaton a velencei filmfesztivál rangos Orrizonti (Horizontok) szekciójának díjait is: a nemzetközi zsűri Cukamoto Sinja japán rendező Kotoko című mozijának ítélte a fődíjat, különdíjat kapott Michael Glawogger osztrák-német koprodukcióban készült szintén egészestés filmje, a Whore' Glory.

Felice D'Agostino és Arturo Lavorato In attesa dell'avvento című munkáját találta a legjobbnak az Orrizonti zsűrije a rövidfilmek mezőnyében, míg a közepes hosszúságú filmek között egy svéd, dán-argentin koprodukció, az Accidentes gloriosos kapta a rangos elismerést. Díjat kapott Al Pacino rendezése, a Wilde Salome is, a kollázsfilmként emlegetett alkotás Queer Lion elismerést kapott, ezt a homoszexualitással foglalkozó legjobb filmnek ítélik oda.

Roman Polanski Carnage című, Az öldöklés istene című színdarab alapján készült rendezését is elismerték: ezt találta a legjobbnak az a filmiskola, amelynek célja, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a mozit. Az olasz filmkritikusok hazai alkotást, Emanuele Crialese versenyfilmjét, a Terraferma című menekültdrámát jutalmazták a Francesco Pasinetti-díjjal.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
én vagyok a BRO
2011. szeptember 13. 19:29
Szarr Béla! höhöhö
Honfi-fi
2011. szeptember 12. 10:36
Mia fauszt kapott polanski? Díjat? vicc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!