Oscarra megy A torinói ló

2011. szeptember 01. 10:23

Az Oscar-díjra nevező bizottság úgy döntött, a 2012. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Tarr Béla Berlinale nagydíjas filmje képviseli Magyarországot.

2011. szeptember 01. 10:23

Magyarország azok közül a magyar játékfilmek közül nevezhetett egyet, amelyek 2010. október 1 - 2011. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban. Úgy döntöttek: Tarr Béla A torinói ló című alkotása képviselje az országot a 2012. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában. Az Oscar-díjra nevező bizottság döntésében a Független Magyar Producerek Szövetségét Petrányi Viktória, a Magyar Filmművészek Szövetségét Gelencsér Gábor, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Nagy András és a Magyar Producerek Szövetségét Mikulás Ferenc képviselte.

Az országok hivatalos nevezései közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó szoborért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2012. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 26-án 84. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

A torinói ló című Tarr-filmet a berlini filmfesztiválon mutatták be, itt elnyerte a zsűri nagydíját és a filmkritikusok díjat is, továbbá közel 30 ország filmforgalmazója megvásárolta. Azóta az alkotás számos fesztiválon megfordult, valamint az isztambuli, a dubrovniki, a jeruzsálemi, az újvidéki és a jereváni nemzetközi filmfesztiválok életműdíjjal méltatták Tarr munkásságát az elmúlt hónapokban. A jövő héten kezdődő torontói seregszemle Masters válogatásában, majd októberben a Film Society of Lincoln Center szervezte New York-i filmfesztiválon is látható lesz a film az Egyesült Államokban, ahol moziforgalmazásban is megjelenik majd a Cinema Guild forgalmazásában.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hatodik Béla
2011. szeptember 04. 17:24
A múltkor sokan nyomták a mínuszokat, de azóta sem értem, hogy miért menő az, ha egy rendező a depresszióját filmesíti meg. Lehetőleg gyógyulás nélkül.
TroppauerH
2011. szeptember 04. 12:26
Talán így eléri az 500 nézőt ez a remek film! A Tarr úr már a 80-as években az Mtv-ben hasonló "egy snitt"-es "technológiával" vette fel a Macbeth c. tv játékot - Aczél et. "biztató" telefonja alapján mindent meg kellett adni a tehetséges "alkotónak". Azért a "rajongók" egy polibüró irodában elférnének.
marko11
2011. szeptember 02. 13:36
Bármelyik min.elnök, elnök munkájáról szívesen (és hozzáértően!:) írok kritikát, de egy festménnyel, könyvvel, filmmel stb. kapcsolatban már óvatosabb vagyok. Ha ez utóbbi nem szórakoztatóipari termék, hanem művészet, akkor lehet, hogy míg a politikus neve megy a feledése, addig az íróé, rendezőé, zeneszerzőé stb. fennmarad.
HattoryHanzo
2011. szeptember 02. 13:21
Én egyszer olvastam egy Tarr-interjút, ahol a Mester nagyjából elmesélte, hogyan is készül egy filmje. Hát, nagyon kemény! Krasznahorkai valamelyik írása kapcsán leül Tarr és az író, majd 6-8 órán keresztül általában hallgatnak. Krasznahorkai megírja a forgatókönyvet, Tarr elolvassa, majd soha többet nem használja. A színészeket jóval a forgatás előtt kiválasztja, Derzsinek például A torinói ló előtt az volt a felkészülés, hogy rendszeresen lecsutakolt egy lovat. A forgatáson egy snitt addig tart,amíg film van a kamerában. Olyan nincs, hogy mondjuk a 4. perctől újra veszik a jelenetet, azt csak egészben lehet felvenni. Víg Mihály többször úgy írta meg a zenét, hogy nem látta a filmet. Szóval igen egyedi a munkastílusa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!