Német lap írt a Fimszemléről

2012. február 07. 08:30

A Frankfurter Rundschau szerzője hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a Nemzeti Filmalap nem támogatta. A cikk úgy értékelte, hogy a művészek elszámoltatták a kormány filmpolitikáját.

2012. február 07. 08:30

Ralf Schenk riportjában részletesen beszámolt a 2012-es Filmszemléről, mellyel szerinte a magyar rendezők ezzel elszámoltatták a kormány filmpolitikáját. Megállapította, hogy a kormány egy évvel ezelőtt „verte szét” az eddigi támogatási rendszert, amely demokratikus beleszólási jogot biztosított a művészeknek. A szerző emlékeztetett, hogy egyetlen embert, Andrew G. Vajnát állították a testület élére. Kitért arra, hogy a kormány 18 millió eurót biztosít évente Vajna számára, amely a Lottó bevételeiből származik. A cikk szerint a magyar filmesek ennek a rendszernek az átláthatatlansága ellen mozgósítottak. Mivel a Filmalap nem támogatta a rendezvényt, ezért a Magyar Filmművész Szövetség ragadta magához a kezdeményezést – idézi a német lap cikkét a Médianéző.

Kiemelte, hogy a Magyarország 2011 című filmhez hasonló alkotások mutatják a magyar film ellenálló képességét. Beszámolt arról is, hogy egy vitában Vajna szemére vetették, hogy nem kész a párbeszédre és rontja a magyar mozi hitelét. Egy dokumentumfilmes felrótta, hogy a Filmalap gyerekként kezeli őket, Tarr Béla szerint pedig egységre van szükség a művészek között. Mészáros Márta elmondta, hogy szerinte Vajnát azért hívta meg a kormány, hogy nemzeti témájú, politikailag konzervatív projekteket valósítson meg. A cikk írója szerint kétséges, hogy a jövőben megtalálhatóak lesznek-e az államilag támogatott filmek között társadalomkritikus és művészileg igényes alkotások.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmandia
2012. február 07. 10:57
Én nem értek a filmművészethez. De az mégis csak lehetetlen, hogy a régi támogatási rendszerben Grünwalskyék úgy szórták a pénzt, hogy a végére 7 milliárd fedezetlen ígérvényt és számlát "adtak" át. Valamit tenni kellett. Nem beszélve az ügyeskedő "producerekről", akik például a saját apukájukon(Koltai Róbert) keresztül lopkodták a pénzt. Mondom, én nem értek a filmhez, de én az utóbbi években csak mérhetetlen gagyi magyar filmet láttam, olyat amikor az ember rosszul érzi magát amikor nézi. Sorolhatnám, de minek...
Baal Shem Tov
2012. február 07. 10:23
A magyarországi judeosinematológusok megmozgatták a diaszpórát és az etnocentrikus szolidarítás alapján Ralf Schenk megírta a cikket magyarországi hitsorsosai védelmében. Igen ám! A magyar (unalmasabbnál unalmasabb és nézhetetlen folmeket felböfögő) magyarországi judeosinematológusok számára már bannak rossz zsidók is. Az arossz zsidó, aki ne támogatja a haszontalan agymenéseiket. Úgy látszik Vajna is ilyen. Nem baj! Mi Vajna mellett állunk, mert ő munkásságával bizonyította hitelességét!
pemetecukor
2012. február 07. 09:14
Minden rendszernek megfelelő - a mostani nekik nem felel meg nincs "zsé" - emberek aktuális nyavalygása, akik azt hiszik magukról, hogy sza...k a spanyolviaszt.
bendix
2012. február 07. 09:01
Akkor az is kiderült, hogy hol van az elmult években lenyúlt pénz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!