Réz: Hiányoznak a bátor, meghatározó filmek

2012. február 28. 13:07

Réz András filmesztéta szerint úgy fest, mintha a filmpiacról kiszorulóban lennének a meghatározó filmek. Nem készülnek bátor alkotások - véli a filmesztéta, aki szerint A némafilmes voltaképpen Az ének az esőben újragondolása, Woody Allen pedig sokat kölcsönzött a Picasso kalandjai című svéd alkotástól.

2012. február 28. 13:07

A vasárnap öt Oscarral, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díjával jutalmazott A némafilmes a filmesztéta szerint mindenféleképpen „mókás” alkotás, de a film elismerése azt is jelzi, hogy „furcsán fest a filmpiac”. Olyan, mintha kiszorulóban lennének a meghatározó, fajsúlyos filmek, és a kisebb jelentőségűek foglalnák el a helyüket – fogalmazott. A Michel Hazanavicius rendezte francia fekete-fehér némafilmről megjegyezte, hogy „az voltaképpen Az ének az esőben újragondolása”.

Az Oscar-díjak jelentősége csökkent, túl gyorsan futnak ki a moziból a filmek, előfordulhat, hogy már nem is vetítenek egy alkotást, amikor elnyeri az Oscart, míg korábban az Amerikai Filmakadémia díja akár egy teljes évre képes volt műsoron tartani egy-egy produkciót – emlékeztetett Réz András. Mint elmondta: a hagyományosan vett mozi ma már a tizenévesek világa lett. A komolyabb, morálisan provokáló filmek a televízióba szorultak, ahol van felnőtt közönségük.

Réz András a legjobb film kategóriában szereplő kilenc alkotás között nem látott nagyszabású vállalkozást. „Vissza fogjuk sírni a Szerelmes Shakespeare-t vagy az Amerikai szépséget” - fűzte hozzá. A vígjátékok közül Woody Allen Éjfélkor Párizsban című munkáját emelte ki, mint említette: a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díjával jutalmazott Allen elég sokat kölcsönzött a Picasso kalandjai című svéd alkotástól. Összefoglalva úgy értékelte az Oscar-gálán szereplő produkciókat, hogy azok „nem bátrak”, hatásuk rövid távú. „Hiányzik belőlük az ambíció, hogy túléljék magukat.”

Fotó: Dívány.hu

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2012. február 29. 10:39
Filmpiac? Hát, igen. Régebben még filmművészet volt. Magyarország "rendszerváltása" ebben is élesen mutatja az új helyzetet, a romlást. Pedig mennyi tehetséges fiatal rendező: Hajdu, Pálfi, Nemes, Török, Faur, Kocsis Ági...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!