Dokumentum- és animációs filmek támogatásáról döntöttek

2012. március 22. 13:04

Huszonkét dokumentumfilm és kilenc animációs film gyártását támogatja a Médiatanács, több mint 191 millió, illetve csaknem 100 millió forinttal. A filmeket elkészültük után a köztévé csatornái is műsorra tűzik.

2012. március 22. 13:04

A Médiatanács 2011 novemberében hirdette meg televíziós dokumentumfilmek gyártását támogató pályázatát. A bírálatban a közszolgálati csatornák képviselője is részt vett, a közszolgálati televíziók pedig vállalták, hogy a támogatott filmeket műsorra tűzik. A pályázaton győztes dokumentumfilmesek összesen valamivel több mint 191 milliós támogatáshoz jutnak, amelyből megkezdhetik filmterveik megvalósítását.

Wilt Pál tervezett dokumentumfilmje a 2009-es csepeli kettősgyilkosság hátterét, a tragikus történet szereplőinek indítékait kutatja. A 2,48 millió forintos támogatást nyert dokumentumfilm a tervek szerint a személyes drámákon keresztül ad tágabb betekintést a Magyar Televízió nézőinek abba világba, amelyben ez a tragédia megtörténhetett. Kovács Kristóf Besence Open című filmterve, amely 6 millió forintos támogatást kapott, egy kis ormánsági falu, a 126 fős Besence szívbemarkoló történetét tárja az MTV nézői elé. A mélyszegénységben élő besenceiek 2009-ben focipályájuk felújítására adtak be pályázatot, végül azonban egy teniszpálya megvalósítására nyertek támogatást. Mégsem keseredtek el, hanem megépítették a teniszpályát, sőt egy edzőt is szerződtettek, hogy oktassa őket.

 
A Szalai-Dárday rendezőpáros Ne hagyjátok a templomot, ne hagyjátok az iskolát című kétrészes sorozata két kistelepülés magára találását beszéli el. A 9,6 milliós támogatást elnyert dokumentumfilm arra a kérdésre keresi a választ, vajon a falu valóban a modern világ korszerűtlen településformájává vált-e. Az első rész a Zemplén megyei Komlóskára, a második a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túristvándiba kalauzolja a Duna Televízió nézőit. A pályázati eredmények részleteiről, a nyertesekről és a támogatások összegéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján lehet tájékozódni.
 
A Médiatanács másik, animációs filmek gyártását támogató pályázatára 15 jelentkezés érkezett, összesen 138,5 millió forintos támogatási igénnyel. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett 90 millió forintos keretet ezért a testület 97,5 milliósra növelte – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Kilenc animációs filmterv és alkotóik részesültek támogatásban; a bírálatban a közszolgálati televíziók képviselője is részt vett. A Magyar Televízió és a Duna Televízió csatornái a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat széles közönség láthatja majd.
 
Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő hősei – Mikkamakka, Szörnyeteg Lajos, Dömdödöm és a többiek – kelnek életre a Horváth Mária rendezésében készülő, Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmben. A Kecskemétfilmben a Médiatanács 8,5 millió forintos támogatásával készülő alkotást a Duna Televízió vetíti először. Az animáció műfaji elemeit felhasználva kerül szintén a Duna TV képernyőjére a kolontári vörösiszap-katasztrófa megrázó története. Szoboszlay Péter 8 milliós támogatással készítendő animációs filmjének helyszíne egy olyan terepasztal, melyen helyi gyerekek idézik fel rajzaikkal, gyurmafiguráikkal a 2010. október 4-én történteket.
 
A Médiatanács által megítélt 15 millió forintos támogatásból indulhat el Goda Krisztina és Udvardi Jenő Berti, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra; Bertivel a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek. Szintén az MTV csatornáin lesz látható Schibik József és Morvay Gábor Képtelen természetrajz: A kígyó (megítélt támogatás: 4 millió forint), Grábler Zsuzsanna Régi váraink, új fényben (8 millió Ft), Nóti-Nagy Attila Csataterek (14,997 millió Ft), valamint Klingl Béla és Simon József Kartonka (15 millió Ft) című munkája, míg a Duna Televízió fogja műsorra tűzni Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója (14 millió Ft) és Glaser Katalin Három nagymamám volt (9,99 millió Ft) című animációs filmjét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!