Tiszta lap a producereknek

2012. március 26. 09:01

Rendeződhet a producerek tartozásainak ügye a kormány múlt keddi határozata értelmében, amely rendelkezik a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszüntetéséről és a tartozások rendezéséről.

2012. március 26. 09:01

„Befejező szakaszához érkezett az MMKA tartozásállományának konszolidációja. A Magyar Közlöny 2012. évi 32. kiadványában megjelent kormányhatározat értelmében a normatív támogatási igények kivételes, egyszeri elismerésével a visszatérítendő támogatások, azaz a producerek tartozásainak ügye rendeződhet” – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.
   
Az összegzés szerint az intézkedés csaknem százötven filmelőállítót – többségében ismert filmgyártó céget – és egyéb mozgóképszakmai szervezetet érint. „A visszatérítendő támogatások – melyeket az MMKA részlegesen vagy egyáltalán nem érvényesített a támogatottakkal szemben – összességében közel 1,6 milliárd forintot tesznek ki” – olvasható a közleményben. Ezzel az összeggel a producerek tartoznak az MMKA-nak.
   
A tájékoztatás szerint a 2010. december 31-ig teljesített, igazolt és a közalapítványhoz benyújtott normatív (ám készpénzre nem váltható) támogatási igények és a visszatérítendő támogatásból származó tartozások rendezésével a Magyar Nemzeti Filmalap „jelentős terhet vesz le a filmszakmai szereplők válláról”. Az 1069/2012. (III. 20.) számú kormányhatározat szerint az intézkedés határideje május 31. A közalapítvány összességében mintegy 10 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel az elmúlt években, amelynek a jelentős részét kitevő banki hiteleket a filmalap tavaly decemberig kifizette. A még fennálló adósságok rendezése folyamatosan zajlik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!