Andrzej Wajda botránytól tart

2012. április 17. 08:47

A lengyel filmrendező attól tart, hogy Lech Walesa életéről szóló új játékfilmjével többeket magára haragíthat. A független Szolidaritás szakszervezet alapítója és későbbi lengyel államfő megítélése Lengyelországban nem egyértelmű.

2012. április 17. 08:47

A 85 éves Andrzej Wajda tavaly ősszel kezdett forgatni Lech Walesa életéről Janusz Glowacki író forgatókönyve alapján. Elismeri, hogy igen kemény fába vágta fejszéjét, mert élő embereket ábrázolni nem könnyű feladat. Annál is inkább, hogy a független Szolidaritás szakszervezet alapítójáról és későbbi lengyel államfőről van szó, akinek megítélése Lengyelországban nem egyértelmű. Wajda azt is kiemelte, hogy „az elbeszélés hősei... ahányan vannak, annyiképpen emlékeznek a történtekre”, és mindegyikőjük saját nézőpontját forszírozza, hogy az általa részletezett események kerüljenek a vászonra.

A rendező dicsérte stábját, valamint a címszereplőt és feleségét alakító Robert Wieckiewiczt és Agnieszka Grochowskát, akik szerinte ezekben a szerepekben tudnak igazán kibontakozni. A forgatásról elmondta, hogy nagyon intenzíven dolgoznak: a film kétharmada már elkészült, de még másfél hónapig forgatnak. A vágás során a színészek által megelevenített történelmi eseményeket a korabeli dokumentumfilmek részleteivel vegyítik, és ezzel reményei szerint őszig megbirkóznak, így legkésőbb az év végéig be is mutatják a produkciót.

Wajda először foglalkozik kimondottan az egykori villanyszerelőből lett Nobel-díjas politikus életével, míg a Szolidaritásnak már korábban is szentelt filmet: az 1981. évi cannes-i fesztivál Aranypálmájával díjazott Vasember című alkotásában az igazi Walesa is feltűnt saját magát alakítva.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!