Olaszok és filmjeik a Puskinban

2012. november 05. 14:52

Matteo Garrone Reality című filmjének magyarországi bemutatójával veszi kezdetét hétfőn este a X. MittelCinemaFest. A november 14-ig tartó olasz filmfesztiválon 12 friss olasz filmmel és számos rendezővel, színésszel találkozhat a budapesti Puskin mozi közönsége.

2012. november 05. 14:52

A MittelCinemaFestre a szervezők sok filmmel, kísérőrendezvényekkel és számos meghívott vendéggel készültek, a magyar nézők így személyesen találkozhatnak többek között Nando Paonével, Carlo Verdonével, Osvárt Andreával, Donatella Finocchiaróval és Silvio Soldinivel – közölte a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gina Giannotti, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Gina Giannotti beszámolója szerint a szervezők az elmúlt két év olasz filmterméséből válogattak magas minőséget képviselő alkotásokat, többek között olyan hazájukban nagy közönséget vonzó filmeket, mint az Állóhelyek a Paradicsomban (Posti in piedi in Paradiso) vagy az Egy mészárlás története (Romanzo di una strage) és olyan fesztiválsikereket, mint a Csipkerózsika hosszú álma (Bella addormentata).

A hétfői nyitórendezvényen az elsősorban a Gomorra című filmjéről ismert Matteo Garrone Reality című munkájának magyarországi premierjét tartják meg, az egyik főszereplő, Nando Paone részvételével. Garancsi Ágnes, a forgalmazó Kino mozi vezetője elmondta, a Cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazott Realityben egy jókedélyű halárus fejébe veszi, hogy jelentkezik egy valóságshow-ba, az ismételt próbálkozások során azonban egyre inkább elveszíti kapcsolatát a valódi világgal, például a családjával. Garrone legújabb alkotását utolsó bemutatójaként csütörtöktől a Kino is műsorára tűzi.

Osvárt Andrea a főszereplésével forgatott Maternity Blues szerdai vetítésére érkezett Budapestre. Mint az olasz rendezők által gyakran foglalkoztatott magyar színésznő elárulta, Fabrizio Cattaneo a szülés utáni depresszióról forgatott filmet, arra keresve választ, hogy mi vihet rá egy anyát a gyermekgyilkosságra.

A tenger törvénye (Terraferma) november 29-én kerül a magyar mozikba, a MittelCinemaFest közönsége azonban már csütörtökön találkozhat Emanuele Crialese filmjével, amely az Afrikából Lampedusára és Sziciliára zúduló menekültáradat jelenségét vizsgálja két asszony szemszögéből – mondta el Böszörményi Gábor, a forgalmazó Mozinet Kft. ügyvezetője.

A fesztivál további filmjei: A kartondoboz falu (rendezte Ermanno Olmi), a Nyugi! (Francesco Bruni), a Wang érkezése (Marco és Antonio Manetti), a Kryptonit a táskában (Ivan Cotroneo), valamint A tábornok és a gólya (Silvio Soldini). A nagyjátékfilmek mellett válogatás látható a RIFF 2012 (független filmek római fesztiválja) és a Kalat Nissa Filmfesztivál 2012 rövidfilmjeiből; a fesztivál műsorában szerepel továbbá a népszerű színész-rendező Carlo Verdonéról készített Carlo! című dokumentumfilm is. A filmeket olasz nyelven vetítik, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy angol felirattal.

Hétfőtől Ruhák a filmvászonról címmel az Olasz Kultúrintézetben kiállítás is nyílik; a fesztivál kísérőtárlata a mozi és a divat egymásra gyakorolt hatását követi nyomon olyan neves olasz divattervezők ruháin keresztül, mint Valentino vagy Emilio Schuberth.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!