Fiatal tehetségek a BTF-en

2013. március 28. 10:01

Tág teret ad a Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programja a fiatal tehetségek bemutatkozásának: a Szépművészeti Múzeumtól a fesztiválra megnyílt Budapest Music Centeren át a Thália Színházig több koncertet rendeznek ifjú muzsikusoknak.

2013. március 28. 10:01

Kodzsi Nakadzsima Debussy-, Liszt- és Schubert-darabokat zongorázik szombaton a Magyar Rádió Márványtermében - közölte a fesztivál sajtóirodája. A japán muzsikus zongoratanulmányait 10 évesen kezdte, 2008-ban elnyerte a Hokkaidói Chopin Zongoraverseny első díját. 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Sapporo Concert Hall Kitara közös szervezésű kurzusán elnyerte a legjobb előadás díját, valamint egy budapesti bemutatkozás lehetőségét. Vasárnap a fiatal cseh hegedűművész, Josef Spacek az Erkel Ferenc Kamarazenekarral a Szépművészeti Múzeumban mutatkozik be. 2012-ben kimagasló eredménnyel szerepelt a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen. A nemzetközi szólistakarrier mellett a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit is ellátja. Vivaldi Négy évszak című ciklusából A tavasz tételt játssza, majd Mendelssohn d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg. 

 
A legutóbbi budapesti zenei verseny, a Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedű- és brácsaverseny díjazottja, Hsziao Wang a Budapest Music Centerben Kovalszki Máriával (zongora) áll pódiumra. Műsoruk változatos: Janácek-, Ysaye-, Brahms- és Hubay Jenő-darabokat adnak elő. Hsziao Wang jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul. A zene felemel című esten a Thália Színházban mutatkoznak be április 6-án a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ második évfolyamának növendékei. 
 
Április 7-én, a fesztivál zárónapján az Új generációk-sorozat visszatér a Szépművészeti Múzeumba. Apa és fia, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművész saját kompozíciókat és Bach-műveket játszik. Műsorukban Klenyán Csaba (klarinét) és az Oláh Krisztián Trió működik közre. Oláh Kálmán, az elmúlt időszakban számos olyan kompozícióval hívta fel a közönség és a szakma figyelmét, mely a klasszikus zene és a dzsessz határvidékét térképezte fel. Középiskolás fia, Oláh Krisztián egyszerre végez klasszikus zenei és dzsessz tanulmányokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!