Frankofón filmnapok zajlanak az Urániában

2014. március 03. 16:04

A február 28. és március 28. között Budapesten és öt magyar nagyvárosban megrendezésre kerülő Frankofón Fesztivál keretein belül február 28. és március 9. között filmnapokat is tartanak az Urániában Budapesten.

2014. március 03. 16:04

Ahogy a 14. Frankofón Fesztiválhoz kapcsolódó 4. Francia Filmnapok sajtótájékoztatóján elhangzott: a fesztivál célja a Frankofónia március 20-ai nemzetközi ünnepe alkalmából a francia nyelv és kultúra népszerűsítése. Idén Magyarországon több mint ötven rendezvény, program várja a francia kultúra barátait a fesztivál hónapjában. Az eseménysorozatban a legkülönbözőbb műfajok szerepelnek: költészettől a zenén és a filmen át a gasztronómiáig és konferenciákig tart a programok spektruma.

A fesztivál egyik kiemelt programja a Frankofón Filmnapok, amelyek február 28. és március 9. között látogathatók a budapesti Uránia moziban. Tizennégy ország közel negyven játék- és rövidfilmje látható a filmfeszten, köztük olyanok is, amiket eddig nem láthattunk Magyarországon.

A hagyományokat követve, a magyarországi független filmforgalmazókkal együttműködésben négy premier előtti vetítés szerepel a programban. Idén először versenyfilm-kategória is indul nyolc alkotással. A győztes film magyarországi terjesztését megszerző a TV5 Monde csatorna 1000 eurós finanszírozást ajánl fel annak a magyar forgalmazónak, amely a közönségdíjas filmet a későbbiekben forgalmazni fogja.

A Friss és ropogós szekció az elmúlt évek ismert és elismert frankofón filmjeinek krémjéből áll:  vígjátékot, drámát és dokumentumfilmet is láthat majd a magyar közönség. Idén nagy hangsúlyt kap a vígjáték, ami egy kétesélyes műfaj, de egy jó filmnél garantált a siker!  A vicces pillanotokon túl lesz még borzongás és nem várt fordulat. A társadalmi problémák is előkerülnek a drámákon keresztül, melynek kemény világából  olykor a szerelem jelenti a kiutat. Végül, de nem utolsó sorban említsük meg az ugyancsak társadalmi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket, melyek segítenek megismerni és megérteni a világ és a filmművészet meghatározó korszakait.

A fesztivál különleges eseményei igazi csemegék: a szervezők többek között rövidfilm-válogatással, egy különleges némafilm-koncerttel, illetve a Visszajárók című nagysikerű francia tévésorozat három epizódjával kedveskednek a közönségnek, amely tavaly megkapta a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat. A Párizsi Francia Intézet Afrikai Filmintézetével együttműködésben a Filmnapokon látható egy afrikai filmválogatás is, amely, többek között, Sotigui Kouyaté mali származású burkina faso-i színész filmjeiből áll. A vetítéseket az afrikai és karibi világ filmművészetének nagyjait bemutató fotókiállítás egészíti ki. A kiállítás az Urániában Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben március 5. és 25. között látogatható.

Emellett több meghívott rendező is részt vesz a bemutatókon, illetve a vetítések utáni közönségtalálkozókon.

A Frankofón Fesztivál és a Frankofón Filmnapok az algériai, belga, egyiptomi, görög, lett, kanadai, libanoni, marokkói, moldáv, svájci, tunéziai nagykövetségek, a madagaszkári konzulátus, a bolg és román kulturális intézetek, valamint az EMMI és a Külügyminisztérium támogatásával jöttek létre. A magyar kormány a rendezvénysorozat költségeinek több mint egyharmadát, összesen 7,5 millió forintot áll.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!