Nem lesz Toldi-film

2014. október 16. 14:54

Nem támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Pálfi György Toldi című filmjének eredetileg megvalósításra szánt tervét, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a filmszakmai döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt. Pálfi György Facebook-oldalán azt írta, hogy a filmalap volt az, amelyik elutasította a Toldi filmtervét.

2014. október 16. 14:54

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést” – olvasható a közleményben.

Az összegzés kitér arra, hogy a film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, „amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség”. A döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani – zárul a filmalap közleménye.

A filmalap 2013 júniusában jelentette be, hogy a döntőbizottság 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Pálfi György rendezésében készülő Toldi filmnek. Az eredeti tervek szerint a filmet 2013 szeptemberétől kezdték volna forgatni magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal, a „szuperprodukció” 2014 végén kerülhetett volna a mozikba. A forgatás azért nem kezdődhetett el, mert a produkció és a filmalap közötti tárgyalások elhúzódtak. A felek végül nem jutottak megegyezésre, így nem tudták a támogatási szerződést sem megkötni. Az MTI-nek a rendezőt egyelőre nem sikerült elérnie.

Pálfi György ugyanakkor egy rövid üzenetet tett közzé Facebook-oldalán, melyben azt írja: „A Magyar Nemzeti Filmalap október 14-én, rendkivüli döntőbizottsági ülésén elutasította a Toldi című filmtervet, a megítélt támogatásokat visszavonja, a produkció eddigi költéseit jóváírja”.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2015. május 14. 16:52
Megköszönöm, tehát van már nekünk Toldink. Nincs szükség egy Alföldi-féle, harmadosztályú utánzatra. Szebb Jövőt!
poppy flower
2014. november 29. 11:17
Helyes. Elég már a zsidó hősökből!:)))))))))))))))))
bunko_jobbos
2014. november 03. 21:31
Jaj, de rohadtul örülök neki. Akinek nem tetszik ez a döntés, előtte nézze meg Pálfi Taxidermia című filmjét: egy undorító szarság, értelem nélkül. Volt pofája 2,5 milliárdot kérni. Kezdjél, öcsi, olcsóbb filmekkel, oszt ha jónak találtatsz, akkor majd megkaphatod, életedben egyszer!, a legnagyobb állami támogatást. És még feltételeket támasztott a 2,5 milliárd mellé. Leszakad a pofám. Egy sima vállalkozó, aki már egyszer megcsinált egy közepes balatoni büfét, odamenne az államhoz, hogy adjon már a következő vállalkozására 2,5-et, mert neki kell. De azt mindjárt kijelenti, hogy természetesen nem szólhatnak bele semmibe, és ne is várják a beruházás megtérülését, mert ez "alapkutatás" lesz, majd a jövőben lesz kurva nagy haszna.
poppy flower
2014. november 03. 21:28
Mondjuk ritka egy szar film volt, ami azt illeti........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!