Oscar-díjat nyert Saul fia

2016. február 29. 05:08

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben elnyerte a filmipar legfontosabb díját az idegennyelvű film kategóriában. A Chris Rock által vezetett 88. Oscar-gálán Sylvester Stallone hoppon maradt, a 87 éves Ennio Morriconét állva ünnepelte a Dolby Színház közönsége, Leonardo DiCaprio pedig végre díjra váltotta ötödik jelölését. A legjobb film a tényfeltáró újságírókról szóló Spotlight lett.

2016. február 29. 05:08

Helyi idő szerint vasárnap este adták át a filmipar legfontosabb díjait: Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia Szabó István 1982-es Mephistója után újra megszerezte Magyarországnak a legjobb idegennyelvű film kategóriájának Oscar-díját. „Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatot minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más” – ezekkel a szavakkal mondott hálát a rendező a Dolby Színház közönsége előtt, miután átvette az Amerikai Filmakadémia elismerését.

A legjobb női mellékszereplő díját Alicia Vikander, A dán lány színésznője nyerte el, míg a férfi mellékszereplő kategóriában nagy meglepetésre A kémek hídja-béli alakításáért Mark Rylance győzedelmeskedett. A legjobb eredeti forgatóköny díját a pedofil papok után nyomozó tényfeltáró újságírókról szóló film, a Spotlight írói érdemelték, míg az adaptált forgatókönyvek közül az amerikai ingatlanlufi kipukkadásáról szóló A nagy dobást hozta ki győztesnek az Akadémia. Az élő legenda Ennio Morriconét is elismerték, akinek már ugyan van egy életműdíja, ám most váltott először díjra filmzenéért kapott Oscar-jelölést. Sam Smith a Spectre című James Bond-film betétdaláért kapott díját pedig az LMBT-közösségnek ajánlotta büszke melegként.

A legjobb fényképezés Oscarját idén is Emmanuel Lubezki nyerte, aki az első operatőr az Oscar történetében, aki három egymást követő évben is győzni tudott: két éve a Gravitációért, tavaly a Birdman-ért, most pedig A visszatérőért. A legjobb animációs film az Agymanók lett, a technikai díjak zömét pedig vitte a Mad Max. A rendezői Oscar-t Alejandro Gonzalez Inarritu-hoz került A visszatérőért, ahogy tavaly is, csak akkor a Birdman-ért. A legjobb színésznő Brie Larson lett A szoba-béli megrázó alakításával, ráadásul végre-valahára fellélegezhet az internet: Leonardo DiCaprio ötödik jelölését díjra váltotta. Az este legfontosabb díja, a legjobb film kategóriájának nyertese pedig a Spotlight lett.

Összesen 417 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. február 19. 13:44
És akkor egy “kis” NEMZETI(azért is nagybetűvel) büszkeség – A Lovasíjász és a Saul fia, magyar filmek helyfoglalása az Uránia Nemzeti Filmszínház, 450 főt befogadó Dísztermében: 444 : 263 a Lovasíjász javára! Gratulálunk! Miért lényeges? Mert a Lovasíjász című, Kaszás Géza rendezte és Kassai Lajosról szóló film, közel sem kapott akkora reklámot, mint a Saul fia például. Mert a Lovasíjász nem lett “kötelezően” beharangozva. Mert nem kapott Kaszás Géza filmje 300milliós állami támogatást. Mert “valami oknál” fogva a Lovasíjászt nem főműsoridőben vetítették. Ja… és egy “apróság” végül: mert a Lovasíjász tán mégis magyar, nemzeti film. 6 és 187 szabad hely között mégis van valami különbség. http://hunmob.com/a-lovasijasz-kiutotte-saul-fiat-a-moziban/
na még ez is
2017. január 13. 16:31
Az egy dolog, hogy egy buta korlátolt furkó vagy, de még hazudsz is. A Saul fia jelenleg a legnézettebb magyar film evör a mozikban, nézettségi rekordot döntött pl. Franciaországban (legnézettebb magyar film lett) és több mint 50 országban mutatták be. Szóval előbb inkább nézz utána, hogy kit kamuzol...
na még ez is
2017. január 13. 16:31
Hát akkor jelenleg nincs "filmkészítő művész" Magyarországon (sőt, soha.nem is volt), mert a Saul fia előtti legnézettebb magyar mozifilm, a liza a rókatündér is "csak" 124ezer nézőt vonzott a mozikba.
na még ez is
2017. január 13. 16:30
Pont ez a film egyik lényege, hogy semmi sem fekete és fehér benne. Nem a gonosz németek és a jó zsidók küzdelméről szól, hanem egy EMBER belső harcáról, amiben egyaránt keresztbe tesz vagy épp segít neki zsidó és német egyaránt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!