A Hallgatás Napja – a vasárnap a kortárs zene rajongóié!

2023. november 02. 11:31

Fesztiválhangulat, nem mindennapi találkozások, felfedezések és újra felfedezések, egy nap a BMC-ben.

2023. november 02. 11:31
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Fesztiválhangulat, nem mindennapi találkozások, megismerés, rácsodálkozás, elmélyülés, felfedezések és újra felfedezések sora – ezt ígéri A Hallgatás Napja 2023. november 5-én, vasárnap a BMC-ben.

A Hallgatás Napján hagyományosan 

egyszerre több helyszínen zajlanak a zenei programok, 

amelyeken Keller András és a Concerto Budapest égisze alatt született formáció, a Ligeti Ensemble művészei mellett kiváló szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak a látogatók. Az egy napba sűrített hat koncerten huszonnyolc mű – köztük hét ősbemutató és egy magyarországi bemutató – várja a közönséget. 

A műsor Richard Strausstól Sosztakovicson át a legendás kortárs alkotókon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generációig sorakoztatja fel a komponisták műveit. 

A Hallgatás Napja 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei fesztiváljává vált, melyen évről évre bemutatkozik a mai magyar zeneszerzők több generációja. Koncertjeinek sajátossága, hogy egyedülálló módon felfűzve megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzóművek felelnek egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket. A változatosság nemcsak a repertoárt tekintve jellemzi A Hallgatás Napját, de az előadói összetétel szempontjából is: a zenészek az egyik koncerten még szólisták, a másikon zenekarban, aztán egy következőn már kamaraformációban játszanak, így is megmutatva sokoldalúságukat. 

A Hallgatás Napja kihagyhatatlan alkalom a kortárs zene rajongói számára, a zeneszerzők ilyenkor randevút adnak egymásnak, meghallgatják műveiket, és megosztják véleményüket az ősbemutatókon elhangzott darabokról. A Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András feltett szándéka, hogy közelebb hozza a hallgatósághoz korunk zenéjét:

A kortárs zenét nem megérteni, hanem hallgatni, érezni kell. Átengedni magunkon. 

Ha valaki megteszi ezt a szellemi-lelki befektetést, olyasmivel gazdagodhat, hogy az egész életét másként látja majd” – fogalmaz.

A fesztivált már 2019-ben és 2021-ben is élőben közvetítette a The Violin Channel Facebook- és YouTube-csatornáján, s idén is világszerte rengeteg nézőhöz juttatja el a vasárnapi koncertek élményét, melyet a Concerto Budapest a honlapján is közvetít. 

Forrás: Concerto Budapest

Szabó Stein Imre, a közvetítés producere és rendezője szerint „nemzetközi szinten is egyedülálló vállalás ez, mintegy 12 órás megállás nélküli élő közvetítésben a BMC két helyszínéről külföldi és javarészt magyar kortárs szerzők ősbemutatóit és szerzeményeit tudjuk élőben megosztani a nagyvilággal”. Hozzáteszi: „Több százezres elérést tudunk biztosítani a The Violin Channnel bázisán Új Zélandtól, az Egyesült Államokon át az egész világon, és mindez kortárs zene.”

A Hallgatás Napját ebben az évben a Concerto Budapest a Keller Quartet néhai brácsása, Gál Zoltán tiszteletére rendezi. 

A fesztivál idén két zeneszerző emléke előtt is tiszteleg: 

a száz éve született Ligeti Györgytől a Három darab két zongorára című kompozíciója hangzik el a nyitókoncerten, este, az Opus Jazz Clubban pedig a Hat bagatell a Musica Ricercatából, valamint Csalog Gábor, Kondor Ádám,Tihanyi László és Jeney Zoltán erre reflektáló művei. 

A másik ünnepelt a 2019-ben elhunyt Jeney Zoltán, aki idén lenne nyolcvanesztendős. Tőle több kamaraműve mellett a Szindbád-szvit csendül fel, melyet Huszárik Zoltán legendás filmjéhez írt zenéjéből komponált. A tizenegy ma élő zeneszerző – Balogh Máté, Csalog Gábor, Csapó Gyula, Alessio Elia, Eötvös Péter, Kondor Ádám, Perényi Miklós, Szentpáli Roland, Dobrinka Tabakova, Tihanyi László és Zarándy Ákos – művei közül a hét ősbemutató a rendezvény hagyományainak megfelelően 

ezúttal is a különböző alkotói generációk találkozását jeleníti meg.

Ebben az évben Balogh Máté Tiefhornfantasie aus den Ostalpen, Szentpáli Roland Ábrahám és Izsák, Perényi Miklós Per sette archi, Alessio Elia Celestial Keys, Kondor Ádám In nomine, Zarándy Ákos A csend határfényei című műveit, valamint Csapó Gyula Concerto per Pianoforte ed un ambiente che cambia című, nagy kihívást jelentő, egyórás zongoraversenyét adják elő első alkalommal a fellépő művészek. 

Forrás: Concerto Budapest

Magyarországi bemutatóként hangzik el Dobrinka Tabakova, a kritikusok egybehangzó véleménye szerint hatalmas érzelmi mélységet közvetítő, izgalmas, mélyen megindító zenét komponáló kortárs bolgár származású zeneszerző Concerto brácsára és vonósokra című darabja. 

A fesztivál idei zárókoncertjét a Concerto Budapest a háború és a terror áldozatai emlékének ajánlja,

ezért kerültek a műsorba olyan melankolikus hangulatú művek, melyek a csendes elmélyülés felé vezetik a közönséget. Ezen az estén felhangzik Sosztakovics Kamaraszimfóniája, Eötvös Péter Shadowsából a Cadenza című fuvolaszóló, Hindemithtől a Trauermusik című szvit, a zeneirodalom legszomorúbb alkotásaként is emlegetett Metamorfózisok című zenekari mű Richard Strausstól, valamint Messiaen Kvartett az idők végezetére című kamaraművének 8. tétele (Louange á l Immortalité de Jésus).

Eötvös Péter, a Concerto Budapest első vendég karmestere, akinek több műve is szerepel a fesztivál idei programjában, a fesztivál zenei ínyencségét így határozta meg: 

A Hallgatás Napján végre megszűnnek a műfaji korlátozások, szabadon repkedünk a különböző évszázadokban, stílusokban, kisegyüttes, nagy együttes, szólisták... mint egy kulináris élvezet egy Michelin-csillagos étlapról.”

Nyitókép: Concerto Budapest

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. november 02. 16:39
https://www.megismeres.hu/cikkek/antropozofiai-szemleletu-irasok/en-feny-isten-jo
auditorium
2023. november 02. 14:08
"Új időknek új dalaival?" (szórakoztatnak a Hallgatás napján ?) avagy "Fülembe forró ólmot öntsenek?" - ADY szavaival élve, (hogy végig tudjuk szenvedni a koncertet?) Megfigyeltem, hogy külföldön a kortárs szerző művét a klasszikus zene repertoárjának közepén adják elő, mert akkor a közönség nem érkezhet később vagy nem mehet el előbb.
bölcsuhú
2023. november 02. 13:47
Jellemzően a kortárs zene/művészet mindenkor tükrözi az emberiség pillanatnyi állapotáét! A mostani zűrzavarosban a zene, az irodalom, a képzőmüvészet sem más. Zavaros, érthetetlen, magának való, öncélú! Mi is lenne szerethető rajta, kivéve a sznobokast?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!