Patchwork – Programajánló

2023. november 02. 05:27

2023. november 02. 05:27

 

Az őselemek dalai

| Győrffy Ákos |

Fotó: Fonó Budai Zeneház

A Napfonat zenekart, pontosabban a cappella együttest 2018-ban alapította öt énekes, név szerint Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi és Volkova Krisztina. Ismerősek lehetnek onnan, hogy szerepeltek A dal című közmédiás dalválasztó műsor 2022-es szériájában, sőt a döntőig jutottak. Első lemezük, a Szól a világ 2020-ban jelent meg, ám a koronavírus-járvány miatt méltatlanul kevés figyelmet kapott. Idei albumuk, a Harmatcseppben él a világ bennem még feljebb tette a lécet. A költői mélységű cím hasonlóan mély és univerzális koncepciót takar, a dalok a négy őselemre lettek felfűzve. Az életünket meghatározó, az életünk alapjait jelentő elemek e dalok központi motívumai, de úgy, hogy egy pillanatra sem válik szájbarágóssá az egész, hanem szabadon, játékosan hömpölyög minden, mint egy hegyi patak. Az öt énekes kiválóan kiegészíti egymást, különböző hangszínük varázslatos és színes szövetté áll össze. A dalok egy részében ütőhangszeresek is közreműködnek, alázatos jelenlétük szerencsére nem nyomja agyon a csillogó énekhangokat.

A dalok csaknem mindegyike saját szerzemény, egy feldolgozás van, a Zöld-kék élet, amelynek eredetije egy macedón népdal, a szövegét a dalban közreműködő Palya Bea írta. A játékosság talán a legmeghatározóbb attribútuma ennek a lemeznek, a görcsök nélküli előadásmód, a szabad kalandozás az őselemek által inspirált zenei világban. A Lehetnénk erotikája, a Csendesen! pajkos részegeskedése, vagy a Víz finom, ambientes hangképei ennek az amúgy egyenletesen erős anyagnak is kimagasló pontjai.

(Napfonat: Harmatcseppben él a világ bennem. Fonó Records, 2023)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!