Hallhatóvá tenni az eltagadott borzalmat – a szabadság hangja minden felnőttet kérdőre von

2024. március 21. 06:34

„Aki megbotránkoztat egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába, és a tenger fenekére vetnék.” (Mt. 18,6)

2024. március 21. 06:34
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa

Nyitókép: ADS Service 

Az álomgyár most is termel, a filmes mesélés, legyen bár szándéka szimpla szórakoztatás vagy narratívaállítás, működik, hat. Az egyre nehezebben átugorható vizuális ingerküszöb mellett is a filmek nagyban meghatározzák gondolkodási sémáinkat, érzelmi viszonyulásunkat a világ jelenségeihez, és kijelölik azt a témahorizontot, amely köré szerveződik a közbeszéd. Ezért ha valaki tömegekhez kíván szólni, ma is a filmes eszköztár használata a legcélravezetőbb – ha jól sáfárkodik vele, a leghatékonyabb műfajként lehet a jó eszköze.

A szabadság hangja kitűnőre vizsgázott ebben a tekintetben. A 2023-as amerikai–mexikói mozi (rendezte Alejandro Monteverde, főszerepben a korábban A passióban Jézust alakító Jim Caviezel) sok szempontból unortodox jelenség a filmes világban: kis költségvetésből, óriási ellenszélben készült, és szokatlan, a nézők felelősségérzetére építő marketingeszközökkel terjesztették, miután öt éven át tartották dobozban. S az alkotók missziós lelkületének hála mindezek dacára igazi sikerprodukcióvá vált. (A Barbie és az Oppenheimer mellett gigantikus, több mint 180 millió dolláros bevételt hozott a független Angel Studiosnak.) 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­A­ ­d­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­l­á­­­n­­y­­­o­­­k­ ­­v­á­r­­­n­a­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!