Transzjogi kérdések miatt esett egymásnak JK Rowling, Emma Watson és Daniel Radcliffe

2024. április 13. 07:10

Rowlingot már korábban is transzfóbiával vádolták a nemi identitással kapcsolatos nézetei miatt.

2024. április 13. 07:10
null

Nyitókép: TOLGA AKMEN / AFP

JK Rowling írónő újra szóváltásba keveredett a Harry Potter-filmek sztárjaival, Emma Watsonnal és Daniel Radcliffel, méghozzá a transznemű identitás és a transzneműek jogainak kérdése miatt – írja az atv.hu. Radcliffe és Watson a film azon szereplői közé tartoznak, akik felszólaltak Rowling nemi identitással kapcsolatos álláspontja ellen 2020-ban.

A BBC arról számol be, hogy az írónő nekiment a két hírességnek, akik szerinte 

arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemátváltoztatásának”.

Rowlingot már korábban is transzfóbiával vádolták a nemi identitással kapcsolatos nézetei miatt, és mert azt mondta, hogy a transz nőket nem szabadna beengedni a csak nők számára fenntartott helyekre.

Nemrégiben felszólította a rendőrséget is Skóciában, ahol él, hogy egy új gyűlölet-bűncselekményről szóló törvény alapján tartóztassák le, miután több transz nőt is férfinak nevezett. A skót rendőrség úgy döntött, hogy nem tesz semmit az ügyben.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert: Rowling üdvözölte azt a felülvizsgálatot is, amely aggályokat vetett fel a 18 éven aluliaknak nyújtott nemi identitással kapcsolatos szolgáltatásokkal kapcsolatban. Rowling a jelentést „vízválasztó pillanatnak” nevezte.

Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalomnak kedveskedtek, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak átváltoztatásának, 

megtarthatják a bocsánatkérésüket a traumatizált átváltozóknak és a kiszolgáltatott nőknek” 

– fogalmazott ekkor.

A BBC emlékeztet: az írónő tagadta, hogy transzfób lenne, korábban azt mondta, hogy tiszteletben tartja „minden transz ember jogát arra, hogy úgy éljen, ahogyan azt hitelesnek és kényelmesnek érzi”, és hogy azt szeretné, ha a transz emberek mentesülnének a diszkriminációtól és a bántalmazástól.

Radcliffe 2020-ban így reagált Rowling kijelentéseire: „Egyértelmű, hogy többet kell tennünk a transznemű és nem bináris emberek támogatásáért, nem pedig érvényteleníteni az identitásukat”. Hozzátette:

reméli, hogy az írónő megjegyzései nem „szennyezik be” a filmsorozatot a rajongók számára.

Emma Watson pedig így kommentálta Rowling szavait: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy úgy éljék az életüket, hogy nem kérdőjelezik meg őket folyamatosan, vagy mondják nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat”.

Akadt azonban olyan is, aki kiállt az írónő mellett. Ralph Fiennes, aki a Potter-filmek főgonoszát, Voldemortot alakította, védelmébe vette az írónőt, és „undorítónak”, valamint „megdöbbentőnek” nevezte az őt ért gyalázkodásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­­s­ ­l­­á­n­­­y­­o­k­ ­­­v­­­á­­r­­n­a­­­k­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Málaga21
2024. április 14. 21:47 Szerkesztve
A két kisköcsög akar még szerepet hálivúdban. Ha ennek az az ára, hogy nekimenjenek annak, akinek a világhírnevet köszönhetik, akkor nekimennek. Ezek ilyen morálbajnokok.
Oldalkosár
2024. április 14. 18:34
Zokni 2024. április 14. 16:59 Hogy rohadnál meg...
Zokni
2024. április 14. 16:59
Oldalkosár 2024. április 14. 15:38 “Semmi közünk hozzá, hogy ki, kivel, és mi módon működik az ágyban.” - írom, mire: “Ne terelj, nem erről van szó. Az LMBTQ lobbi viszont létezik. Agresszívan nyomul óvodákban, iskolákban, ahol semmi helye…egy megrögzött hazudozó vagy.” Itt megint a sötét ostobaság.. DE, erről van szó! Nincs lobbi, hanem - egyrészt egy küzdelem az elfogadtatásért, az állandó szidalmazás, kampányolás, törvénykezés (!?), buzizás (pl. dr. O. Viktor is alkalmazta politikai érvként…), normálisozás ellen. - Másrészt egy szoktatási, nevelési, támogatási folyamat az ilyen - előítéletes, és korlátolt, politikailag is terhelt - közösségben felcseperedő, itt élő érintettek számára azért, hogy az egyenlő jogok, az érvényesülés, a teljes élet lehetőségét e kisebbség hasznos tagja is megkaphassa a társadalomtól. Szóval ÉN hazudok? Döntse el Maga, hogy Maga mi is…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!