Egyetértenek a V4-ek és a franciák: az atomenergiát nem lehet kivezetni

2021. június 22. 16:42

A koronavírus-járvány elmúlt egy évének tapasztalatairól, illetve az európai gazdaság önállóságának erősítéséről egyeztettek a V4 országok és Franciaország gazdasági miniszterei hétfőn Krakkóban, tájékoztatta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megbeszélés után telefonon az MTI-t.

2021. június 22. 16:42
null

A találkozón deklarációt írtak alá, amelyben a V4 országok és Franciaország kifejezik szándékukat, hogy egy következő hasonló helyzetre felkészülve egyetértenek a beszállítói láncok átalakításában, az európai vállalatok számára fejlődést lehetővé tevő támogatási formák, finanszírozás biztosításában, az egészségipar fejlesztésében és az energiafüggetlenség erősítésében, ismertette.

A megbeszélésen áttekintették a pandémiás helyzet elmúlt egy évének tapasztalatait, annak gazdasági, egészségügyi és szociális vetületeit, közölte Palkovics László.

A résztvevők megállapították, hogy Európából eltűntek azok az egészségipari kapacitások, amelyek egy járványhelyzet kezeléséhez szükségesek. Tavaly tavasszal az európai országok azzal szembesültek, hogy a legegyszerűbb védelmi eszközöket, például maszkokat sem tudtak gyártani, idézte fel a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy erre a kihívásra választ kell adni, Magyarország ezt tette meg, amikor megerősítette egészségiparát. Példaként említette, hogy Magyarország már tud gyártani lélegeztetőgépet, maszkot, és jövőre vakcinát is.

Palkovics László kiemelte azt is, hogy a technológiai tudás mellett szükség van olyan tudósokra, illetve olyan rendszer működtetésére, amely előre tud jelezni egy esetleges vírushelyzetet.

A gazdaság újraindítása kapcsán felidézte, hogy tavaly a vírushelyzet miatt nem működtek a globális ellátási láncok. Az ipar területén ez viszonylag gyorsan helyreállt, de még most is alapanyaghiány van több területen. Erre is megoldást kell találni, szögezte le.

Ugyancsak megoldást kell találni az európai autonómiára az energetika területén. A V4-ek és Franciaország között egyetértés volt abban, hogy az atomenergiát, illetve átmenetileg a gázt nem lehet kivezetni, közölte.

Palkovics László elmondta azt is, a megbeszélésen a francia gazdasági miniszter tájékoztatást adott V4-es kollégáinak az EU soros francia elnökségének súlyponti kérdéseiről.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!