Egymilliárdan nézhették, ahogy Pakisztán története során először veri meg krikett vb-n Indiát

2021. október 26. 06:54

A krikett gyors változatának világbajnokságán Pakisztán öt és fél óra alatt győzte le az ősi rivális státusznál is sokkal komolyabb ellenfelét, Indiát az év – becslések szerint – második legnézettebb sporteseményén.

2021. október 26. 06:54
null
Balázs Boldizsár

Fölényesen nyert Pakisztán India ellen a T20 krikett-világbajnokság második középdöntős csoportjának nyitómeccsén – állt körülbelül a hír a mai napon legalább egymilliárd ember előtt. Nagy betűkkel, egy vagy több felkiáltójellel. Mifelénk egy, de inkább több kérdőjel kívánkozik a mondat végére. Vegyük sorra.

Az 1,4 milliárd népességű Indiában és a 220 milliós Pakisztánban a kriketten és a szomszédos ország elpusztítástól sem visszarettenő gyűlöletén kívül meglehetősen kevés az össztársadalmi alapvetés. A két, évtizedek óta a háború határán táncoló atomhatalom világpolitikai jelentősége sem csekély (a Kínával és Afganisztánnal való viszonyról elemzés itt), maradjunk azonban a sportnál. Ami a világnak azon a táján egyenértékű azzal: maradjunk a krikettnél. (Bár ez lehet, hogy semmit sem szűkít: Pakisztán miniszterelnöke a '92-es világbajnok csapatuk kapitánya, Imrán Hán.)

A profi krikettezők legjövedelmezőbb lehetősége indiai klubokban játszani, a világ minden tájáról – pontosabban a világ krikett-tájainak mindegyikéről – itt kötnek ki a legtehetségesebb ütők és dobók. Kivéve a pakisztániak, akik kollektívan ki vannak tiltva az aranybányából.

A két ország válogatottja pedig nem hajlandó meccset játszani egymással a másik pályáján, és semleges helyszínen is csak kényszerből: ha egy nemzetközi tornán a sorsolás úgy hozza. 

Mint tegnap délután az Egyesült Arab Emírségekben rendezett világbajnokságon.

Előjogok és egyéb bájos britségek

Krikett-világbajnokságból több is van, az aktuálisan folyó T20 a játék leggyorsabb változata: egy egész nap sem kell egy meccshez. Tegnap Pakisztán például öt és fél óra lerendezte Indiát. Van még egy további világbajnokság, amit a kontinentális európai fogalmaink szerintihez közel álló rendszerben bonyolítanak le: az egy nap körüli meccshosszé, de ez még mindig nem az igazi nehézsúly. 

Mert az a Teszt nevezetű formátum. Ilyen, négy-öt napig játszott meccsekre csak tíz nemzet állhat ki egyáltalán; a többiek méltatlanok, nem bírnák. A legszentebb változatban nem rendeznek világbajnokságot, csak ranglista alapján tartják számon egymást a nagykutyák. India jelenleg a második, Pakisztán az ötödik.

De vissza a most zajló vb-hez. Itt is erősen feudális a rendszer. A 16 csapatból a gyengébbik 8 először játszik egy csoportkört, a felük továbbjut a középdöntőbe, ahol már az erősebb 8 csapat is beszáll. Pakisztán és India is a kiváltságosak között volt, számukra a világbajnokság első meccsét jelentette az egymás elleni.

A továbbiakban egyébként Afganisztánnal, Új-Zélanddal, Namíbiával és Skóciával küzdenek majd a két elődöntős helyért. Hogy szokatlanok az országnevek egy világbajnokság rájátszásában?

A másik csoportban Banglades és Srí Lanka található, de ami még hihetetlenebb: a Nyugat-Indiák. 

Azaz az angolajkú karibi szigetek összválogatottja – akik egyébként a címvédők és a torna történetének legeredményesebbjei. 

A világ majdnem ötödének rangadója

A tegnapi India–Pakisztán meccs öt és fél óra után 10 wicketes pakisztáni győzelmet hozott. Nem is annyira fontos, mi a wicket; ez egy fölényes győzelem, ilyen rövid meccsen egyik csapat sem verte még meg a másikat ennyivel.

Sőt, Pakisztán világbajnokságokon tegnapig nem hogy fölényesen, sehogy nem verte meg Indiát. Pedig korábbi világbajnokok ők is mind a gyors, mind az egy napos formátumban.

A győzelmet a beszámolók szerint dobóik változatos fortélyainak illetve a csapatkapitányuk és a kapusuk közötti tökéletes összhangnak köszönhetik. 

A meccs emberének választott pakisztáni dobó, Shaheen Afridi. Fotó: Aamir Qureshi
A meccs emberének választott pakisztáni dobó, Shaheen Afridi. Fotó: Aamir Qureshi

A Budapesten tanuló pakisztáni egyetemisták között végzett nem-reprezentatív felmérés szerint

ez a győzelem többet ér, mint a világbajnoki cím.

Reprezentatív felmérést végezni egyébként lehetetlen vállalkozás, a meccset ugyanis – előzetes becslések szerint – egymilliárd ember követte figyelemmel. A pontos, utólagos számok egyelőre nem állnak rendelkezésre. A végeredmény biztosan rosszat tett: az indiai energiaszolgáltatók érezhető fogyasztáscsökkenésről (kikapcsolt tévékészülékek) számoltak be, mikor elkerülhetetlennek kezdett látszani a pakisztáni győzelem.

Ezzel együtt is biztosnak látszik, hogy idén csak a foci-EB döntőjét nézte több szempár. A Super Bowlt, az olimpiát is kevesebb. Hogy Barcelona – Real Madrid, Manchester United – Liverpool, Inter – Juventus, Marseille – PSG (és Fradi – MTK) rangadókkal rendezték egy időben, az a krikett-meccs nézettségét egy kerekítési hibányira befolyásolta.

A mérkőzést például a pakisztáni propaganda-miniszter, Fawad Chaudhry a helyszínen, Dubaiban nézte meg, és kéjesen beszélte ki a meccs előtt hangosan bizakodó, majd annak rosszul alakultával a VIP-szektorból kisomfordáló bollywoodi filmsztárokat.

A sportolók, miként az jobb sportágakban lenni szokott, a legjózanabb és legegyenesebb emberek voltak a stadionban. Az indiaik kapitánya, a még Jordanhez, Federerhez vagy a brazil Ronaldóhoz sem hasonlítható őrjöngéssel imádott Virat Kohli elismerően gratulált a legyőzőknek, és össze is ölelkezett a pakisztáni kulcsemberekkel.

A világbajnoki döntőt november 14-én játszák, ugyanitt, a Dubai Nemzetközi Krikett Stadionban.

Nyitókép: A pakisztáni csapatkapitány, Babar Azam (középen) és a kapus Mohammad Rizwan (balra) ünnepli a győzelmet a világ legünnepeltebb krikett-játékosa, az indiai Virat Kohli előtt. Aamir Qureshi/ AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2021. október 27. 16:48
Pont leszarom.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. október 27. 16:48
Ha leszarod, mi az anyádért kattintottál ide, és miért böfögsz hozzá?
vemiko
2021. október 26. 14:17
és melyik csapat térdelt le az angol gyarmatosítók kizsákmányolása miatt?.... ja... hogy őket(is) fosztogatták az elmúlt évszázadokban.....
Fekete Ló
2021. október 26. 12:53
Az angolszász gyűlöletpolitika eredményeképp...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!