A szopásról, avagy a magyar kultúráról

2011. május 25. 12:30

Alföldi csúnya jelképe a rend nélküli, kozmopolita Magyarországnak: pornó, szabadszájúság, szabadelvűség, megkérdőjelezett magyarság.

2011. május 25. 12:30
Valuska László
Index

„Alföldinek fontos Madách darabja. Annak idején ő játszotta Lucifert az új, vihar vert történetű Nemzeti Színház legelső, szimbolikus darabjában, amiben Szikora János megmutatta, mi végre a technika. Mondjuk szopás nem volt. Sajnos itt sem, mert fürdőruhában imitálták csak. A szöveg értelmezése, lássuk be, megengedi, mégis egy buja római jelenetben vagyunk, amelyikben gladiátorok küzdenek, halott embert csókolnak, szeretnek, ölelnek, vagyis sötét fertő bontakozik ki. Madách így írja meg a kontextust:

Rómában. Nyílt csarnok istenszobrokkal, díszedényekkel, melyekben illatok égnek, kilátással az Appenninek felé. - Középen terített asztal három lecticával. Ádám mint Sergiolus, Lucifer mint Miló, Catulus, mind megannyi kéjenc, Éva mint Júlia, Hippia és Cluvia kéjhölgyek ledéren öltözve dőzsölnek. Egy emelvényen gladiátorok harca foly, rabszolgák állnak parancsra készen, fuvolások zenélnek. Alkony, később éj. Alföldinél fürdőruhában történik mindez, vagyis stilizálva, hiszen mi tűnik így valóságosnak? (...)

A színházigazgató és rendező Alföldi Róbert ne csak mondjon le, hanem emlékét is szűntessék be, ennyit akar a Jobbik és a KDNP. Alföldi csúnya jelképe a rend nélküli, kozmopolita Magyarországnak: pornó, szabadszájúság, szabadelvűség, rosszul értelmezett magyar kultúra, megkérdőjelezett magyarság, és már a buzizásnál vagyunk, ahogy ezt az ok-okozati láncot gyorsan morzsinkáljuk. Alföldinek sokat kell majd beszélgetnie a Madáchról, a római színről, rendezésről és módszerekről. Reméljük, sikeresen érettségizik, és nem kérdeznek bele sokkal problémásabb szerzők munkáiba, mert a magyar irodalomban elég sok a bajkeverő író, akik összevissza írtak szabad szerelemről, kultúráról, nyelvről, hagyományról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazafi40
2011. május 25. 22:50
Elképzelem, ha egy egyszerű magyar színházigazgató Alföldin kívül Magyarországon például csak egy nagyon enyhe sértőnek tekinthető kijelentést tett volna a zsidóságra, a cigányokra vagy a homoszexuálisokra, a helyén volna még? Biztos, hogy nem. Magyarországon a magyarok és a nem deviáns emberek érzékenységét szabadon meg lehet sérteni és ez a stílus a ballib médiában is teljesen szalonképes. Bezzeg egyes kiválasztott népek és szexuális beállítottsággal rendelkezők mindenen felül állnak. Undorító. De hát Abszurdisztánban élünk.
drieno
2011. május 25. 21:13
"Alföldi Róbert tagadta, hogy az általa rendezett Az ember tragédiája hatodik színében a színészek félmeztelenül vonaglanának." ez mondjuk direkt hazugság, mert aszerint, ami a neten kint van belőle, bizony hogy azt teszik "Hogy állításait igazolja, Madách Imre darabhoz írt rendezői instrukcióiból idézett. " na most azokkal meg abszolúte nem foglalkozott, úgyhogy megint hazudott
Csubakka
2011. május 25. 20:35
Valuskát juhtúróval,savanyéltott uborkával jadajda dajda
Jancsipapa
2011. május 25. 19:24
Már a kinevezése is érthetetlen volt.(Az még nem a FIDESZ sara.) Ennél csak az volt az abszurdabb,amikor Erdély elcsatolásának megünneplésére bérbe adta a nemzetit,mégis maradhatott.(Ez már igen.)Persze:jobb későn,mint soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!