Retkes susinaciban lép Magyarország a vörös szőnyegre

2011. május 09. 12:42

A Csicska nem is igazából a csicskáztatásról szól, hanem arról a lesüllyedt - soha fel sem emelkedett - létformáról, amiben még ma is igen sokan élnek Magyarországon.

2011. május 09. 12:42

„Tilla a kertévés bohóckodásnál sokoldalúbb személyiség, kár hogy ezt az oldalát ritkábban villantja, mint meztelen testét Heller Ágnes oldalán. Szerencsére előbbi történt tavaly, mikor belekezdett a mostanában egyre többet emlegetett csicskáztatás sztorijának megfilmesítésébe. Till Attila a nagy magyar lófasz ábrázolásának filmes hagyományait viszi tovább, szerencsére a málló vakolatú, VIII. kerületi bérházak udvarán üvöltöző alkoholista-mucsizoltánista iskolánál frissebb verzióban.

A Csicska nem is igazából a csicskáztatásról szól, hanem arról a lesüllyedt - soha fel sem emelkedett - létformáról, amiben még ma is igen sokan élnek Magyarországon. A mocsokból való kitörés képtelenségéről. A két főhős, Feri, a csicska, és Pista, a csicskát tartó alföldi gazdálkodó ugyanazzal a problémával küzd. Feri, a lecsúszott, hajléktalan figura - csakúgy, mint megannyi valóságos csicskasztoriban - a rabszolgamunkáért cserébe tetőt kap a feje fölé, és ételt a tányérjába, még ha olyat is, amilyet. Helyzetéből szabadulna, de nem igazán tud. De Pista is be van zárva a saját világába: reggeltől este tízig műveli a földjeit, mégsem keres belőle jól, de lepukkant, rendetlen tanyája alapján úgy tűnik, nem is nagyon akar kitörni helyzetéből.

A kisfilm sztorija különösebben nem nagy megfejtés, és abban csupán mellékszál a csicska sorsa. A történet lényege, hogy a világvégi koszban ragadt, saját sorsával is küszködő, lelkileg is vad ember - Pista - hogyan éli az életét, hogyan bánik a saját családjával, és hogyan lesz áldozata elvadultságának környezete legvédtelenebb tagja, saját csicskája.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mardel
2011. május 09. 22:24
Géza, filmeket csináltok magatokról magatoknak. Majd jól elbeszélgettek róla. Egészségetekre. De mi közünk van ehhez?
állambácsi
2011. május 09. 21:15
Emberek! 1. Nem láttam a filmet. (Látta valaki?) 2. Ez nem dokumentumfilm, hanem játékfilm. 3. Mindazonáltal valóságos történetet dolgoz föl - állítólag. A szó, mármint "csicskáztatás", használata kétségtelenül a cigányokra jellemzőbb, de nem kizárólag ők használják. De a film témája, ha jól értem, nem a cigánykérdés, tehát valószínűleg se pro se kontra nem foglal állást ebben a kérdésben. 5. (és ez a lényeg) Ha jól értem a "csicska" is magyar, aki áldozatként van ábrázolva. Namármost szerintem ha magyarellenes lenne a film, akkor ez nem így lenne. Summa-summárum: érzek némi paranoiát a filmet (valószínűleg többségében látatlanul)"magyarellenesként" értékelők részéről.
Kázmér Kacsa
2011. május 09. 20:47
Nem értem, hogy miért nem megy ennek a Tillnek valami jobbos magyar újságíró? Szabad mocskolni Magyarországot?
afterall33
2011. május 09. 19:18
Te azoknak az embere vagy ádámka, akik egész népeket próbálnak csicskáztatni, és közben másokra mutogatnak. Aki hülye haljon meg, vagy legyen csicska! Őbaja. B*ssza meg! Igaz ádámka? Szép foglalkozást választottál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!