Antitotalitárius csarnok

2012. február 24. 18:56

A rendszerváltozás után több mint egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a poszt-kommunista befolyás a múltunk fölött alapjaiban rendüljön meg.

2012. február 24. 18:56
Jobbklikk szerkesztőség
Jobbklikk

2002. február 24-én délután a hideg ellenére több mint százezer ember gyűlt össze az Andrássy úton, a 60. szám előtt, hogy részt vegyen a Terror Háza Múzeum megnyitóján, amely Orbán Viktor szerint »az egyik legnagyobb és legfelemelőbb tömegrendezvény volt az 1990-ben kezdődött magyar demokrácia történetében.« Akkor már jó ideje a magyar és részben a külföldi sajtót is foglalkoztatta a hír: Budapesten, a nyilasok, illetve a kommunista államvédelem egykori székházában új múzeum fog nyílni, hogy emléket állítson a terror áldozatainak, hogy bemutassa a totális diktatúrák ember- és Isten-ellenes szörnyűségeit, és hogy néven nevezze a felelősöket. 

A kommunizmus eszmei és politikai örökösei, attól félve, hogy elveszítik a múlt értelmezésben addig meglevő - furcsa mód csak kevesek által megkérdőjelezett - monopóliumukat, átfogó támadást indítottak az intézmény ellen. A Múzeum azonban megnyílt, és a gyakran személyeskedő támadások ellenére fennmaradt, a baloldali kormányok regnálása alatt is. A legvadabb ötlet kétségtelenül az volt, hogy az intézményt a Megbékélés Házává nevezzék át. Egy idő után a kritikai hangok elhalkultak, hiszen a látogatók a lábukkal szavaztak: 10 év alatt csaknem 4 millió látogató kereste fel a kiállításokat. Ráadásul az alkotók egy formabontóan új múzeumi nyelvet is létrehoztak, amely világszerte elismerést váltott ki.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jenggot
2012. február 24. 23:32
Vajon a franciáknál vagy az angoloknál pláne a amcsiknál mért nincs terror háza?
Jason Bourne
2012. február 24. 19:51
A balos hangadók-köztük a futóbolond kiemelten-előszeretettel hangoztatják, hogy a Fidesz nem határolódik el a szélsőjobbtól, a náciktól. Nos a terror háza, ami a Fidesz műve pont ezt cáfolja meg.
drieno
2012. február 24. 19:18
arról nem is beszélve, hogy a középiskolai történelemoktatás a XX század magyar történelmével vagy sehogy, vagy úgy foglalkozik, ahogy a "rendszerváltás" előtt, csakúgy, mint az irodalomoktatás, amelyből totál kimarad Tormay, Márai, Szabó Dezső stb. , viszont az alkoholista, narkomán, nemibeteg, és az előzőekből következően már nem is annyira meglepően érthetetlenségig kusza versek szerzői továbbra is koszorús költőknek számítanak, mintha más nem is alkotott volna akkoriban
drieno
2012. február 24. 19:14
nem lehet ilyen naiv senki azt csak hiszitek, hogy megszűnőben a befolyásuk most éppen brüsszelen keresztül gyakorolnak nyomást az országra a hálózat háborítatlanul őrzi a megszerzett gazdasági pozíciókat, mint 1998 után, bázist képezve a későbbiekre, a minisztériumokban, közigazgatásban is ott ücsörögnek az embereik, és csodálatos módon minden átszervezést úgy élnek túl, hogy a kulcspozíciókat megszállva tudják tartani pontosan azt mutatták meg az elmúlt időszak eseményei, hogy minden nudli pozícióért az amerikai egybesült államok külügyminisztériumáig képesek elérni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!