Bence a rengetegben

2012. február 21. 09:20

Fliegauf politikailag érzékeny filmjével a politikailag érzékeny fesztiválon elnyerte a politikailag érzékeny zsűri nagydíját. Végül is így megy ez.

2012. február 21. 09:20
Muray Gábor
MNO

„Go with the flow, gondolhatta Fliegauf Benedek, és felszállt a nyugati áramlatra. A Rengeteggel 2003-ban debütáló rendező készített egy dokumentarista, fikciós drámát a magyar cigánygyilkosságok apropóján, hogy szép díjakat szerezzen vele szerte a szigorú nagyvilágban. Politikailag érzékeny filmjével a politikailag érzékeny fesztiválon elnyerte a politikailag érzékeny zsűri nagydíját. Végül is így megy ez. (...)

Miközben a lapok a rendező témaválasztásáról cikkezve keresik a bátor szó szinonimáit, olvasók és kommentelők sorolják a párhuzamos igazságokat a tanárverésektől az ellehetetlenülő falvakon át a kisnyugdíjasok vegzálásáig. Egy művész szuverén, alkotói döntését kár felülbírálni, pláne a fotelből. »Azt mondták nekünk, legyünk tekintettel arra, hogy milyen rossz képet kaphat Európa Magyarországról. Én azonban művészként aztán tényleg nem gondolok erre. Jó filmet akarok csinálni« – nyilatkozta Fliegauf a Die Weltnek, hozzátéve: »Talán ünnepelnek majd a filmért. Talán nekem is ki kell vándorolnom, ha ezeknek a jobboldali radikális alakoknak a véleménye érvényesül, amely szerint bemocskolom a magyar társadalmat.«

A bátorság mindenképpen dicsérendő, kivándorolni sem muszáj, téma van itthon rengeteg. Az állam pedig röpiratgyártás helyett felkarolhatná a valóság dokumentálását segítő forgatókönyvek és játékfilmek megszületését, s nem utolsósorban megmenthetné az éhhaláltól azokat a dokumentumfilmeseket, akik ezt a munkát évtizedek óta, áramlatszörfölés helyett magukra hagyva, csendben végzik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
müller
2012. február 21. 19:01
Jóvammá, ne báncsátok szegényt! Ha nem a cigánygyilkosságokról csinál filmet, hanem egy átlagos borsodi falu reális mindennapjairól, az életbe nem nyer semmilyen fesztiváldíjat, max. a kurucinfón kap egy virtuális hátbaveregetést - az pedig, lássuk be, nem fizet olyan jól, mint a Berlinálén aranymedvét kapni. Valamiből neki is élnie kell!
várúr
2012. február 21. 18:32
Vajon miért kapott Nobel díjat Imre Kertész? Vajon miért Fliegauf? Hamarosan belőle is Benedict Fliegauf lesz.
El Topo
2012. február 21. 13:30
Majd én segítek, miért nem tudtok ti örülni Fligauf díjának. Topo bácsi elmagyarázza. Azért, mert irigy jobbosok vagytok, azért. Nem tudtok ti örülni semminek, amitől valaki jobban érzi magát, mármint saját magatokon kívül. Nem tudtok örülni, ha az A38 elnyeri egy tévéműsorban a világ legjobb klubja címet, mert az a liberális Budapestieké, és luxushajó. Nem tudtok örülni egy magyar filmes nemzetközi elismerésének sem, mert nem a számotokra egyetlen fontos témáról beszél, hanem arról, ami őt foglalkoztatja. Egyetlen dolognak tudtok tartósan és szinte biztosan örülni, ha valakinek valahogyan rosszabb lesz. Elveszik tőle a fizetését, segélyét, ellehetetlenítik az egyházát, porig rombolják a munkahelyét, megvonják tőle a szót. Ez a ti jobbos örömötök. A jobboldalon nincsen semmiféle érték, szerete, könyörület. Semmi.
wartog
2012. február 21. 13:09
Egyik ismerősöm mesélte, hogy amikor a bíróságon a bírónő azt kérdezte a cigánytól, miért ütötte a lapáttal, hiszen már a földön feküdt. A válasz: mert még igen mozgott. Ezért trendért még fizetni fog az Eu.lesz még sírás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!