Erőszakos és gyengéd közösülések

2012. március 01. 14:02

Lara Croft mit mutat majd Srebrenicáról nekünk? Az előítéletek csúnya dolgok. A vér és méz földje ugyanis jó film.

2012. március 01. 14:02
Magyari Péter
Index

„A sokkolás folyamatos, a feszültség és a nyomasztás szinte sosem enyhül, de közben van mindig aktuális izgalom a következő néhány perc miatt, és elég gyors az egész ahhoz, hogy ne legyen idő köldöknéző moralizálásra sem. Háborús filmnek igazán erős alkotás A vér és méz földje. A történelmi magyarázkodások és a lelkiismeret kezelései kicsit el van kenve, a rádió bemondja hol áll a háború, és közhelyekben mentegetőzik a katona a fronton, de ezek egyáltalán nem zavaró és nem irreális pillanatok. Nem zökkentenek ki.

A film másik szála a szerelmi kaland. Kell ez is, mert nélküle nem volna a filmben mese, a puszta szenvedés pedig megöli a néző empátiáját, kell ez is a figyelem fenntartásához. És ez a mese is helyén van, hiszen korántsem tündérmese. A legnemesebb szeretet győzelme, vagy alávaló árulás egy ágyba bújni az ellenséggel? Ez utóbbi azóta feszegetett kérdés, hogy történeteket írnak az emberek. Lehet őszinte átéléssel szeretkezni, miközben a szomszédban megerőszakolják a többieket? Ez pedig a helyzet, amibe a klasszikus kérdést ez a film helyezi.

A szerelmes szál majdnem annyira irreális, mint amennyire hiteles a háborús. De a két vonal mégis remekül megfér egymás mellett. A párhuzamosan kibontakozó szálakban közös a töredezettség, a sok kihagyás, a konfliktusok lezáratlansága. A szerelmi vonal viszont inkább szimbolikus, hiszen a megnyugvás lehetetlenségéről szól, a vár titkos szobájába zárt szépség története inkább idéz balladákat, mint haditudósításokat. A dráma itt sincs túllelkizve, viszont bőven jut ide is brutalitás és fájdalom.

Okosan felépített és hatásos film A vér és méz földje. Pedig Lara Croft is rendezte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
farkatlan kutya
2012. március 04. 13:05
hogyhogy egyoldalú? nem egy dokumentumfilm szóval lehet szubjektív, miért ne.
marko11
2012. március 01. 22:44
Láttam. Amatőr munka. És némileg egyoldalú. Talán túl sokat nézte a rendező/forgatókönyvíró Angelina a CNN-t. De nem vonom vonom kétségbe Angelina tisztességes szándékát. Ráadásul, jórészt a saját pénzét kockáztatja.
farkatlan kutya
2012. március 01. 19:45
furi ha valakinek egy ilyen filmből csak a baszás jön le :)
narmer
2012. március 01. 19:45
Ne írjatok rosszat erről a merész nőről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!