John Carter is csak egy ócska Luke Skywalker-klón

2012. március 14. 11:28

Se nem fantasy, se nem kalandfilm. Az a legnagyobb baja, hogy pont olyan semmilyen, mint a reklámkampánya volt.

2012. március 14. 11:28
sixx
Index

„Negyedmilliárd dollárt elkölteni egy lassan százéves ponyva filmes feldolgozására elég meredeknek tűnik, a John Carter című se nem scifi, se nem fantasy, se nem kalandfilm. Nem is úgy termeli a lóvét, ahogy azt a stúdió elképzelte. Az a film legnagyobb baja, hogy pont olyan semmilyen, mint a reklámkampánya volt. Ha a Disney készítette volna el a Csillagok háborúját, az nagyjából olyan lett volna, mint a John Carter. Az eredetileg John Carter from Mars című project scifinek túl langyos, fantasynak túl egyszerű, kalandfilmnek meg túl unalmas, és ha a büdzsé java részét nem a látványba ölték volna, félóránál többet nemigen lehetne elviselni belőle. (...)

A szedett-vedett forgatókönyvön a színészek is csak annyit tudnak javítani, amennyit a tehetségük és a rendezés engedett, Kitsch a marsi jelenetekben a rettentő ágyékkötő ellenére is jó, bár kicsit fiatal a szerephez, a hercegnőt hozó Lynn Collins egy fokkal jobb, mint Carrie Fisher volt Leiaként, bár ez nem sokat jelent, a többiek közül talán az egyik űbergonosz Dominic Westet lehet kiemelni. Mark Strong kopasz, kékes bőrű kvázi-jedije inkább vicces, mint félelmetes, a négykarú bennszülött népséget meg egy percig nem lehet komolyan venni, de még mindig érdekesebbek, mint a többi mellékalak. A rendező Andrew Stanton úgy látszik, nem tud a hús-vér szereplőkkel mit kezdeni, az animáltakkal viszont igen - ezek csak akkor illik csodálkozni, ha nem tudjuk, hogy ő rendezte a Némó nyomában és a Wall-E című animációs filmeket.

A filmet az menti meg a teljes csődtől, hogy az ismét parasztvakításnak használt 3D ellenére iszonyú látványos, a csatajelenetek és a trailerben ezerszer ellőtt bazi nagy fehér majomszerűség (aminek persze kék vére van, Disney film ez, na) nagyon jól néz ki, szinte minden kockáról üvölt, hogy milliókat pakoltak a trükkökbe - kár, hogy így sem a forgatókönyvre, sem az egy fokkal lelkesebb és tehetségesebb szereplőgárdára nem maradt egy peták sem. Mindettől eltekintve a John Carter nem reménytelenül szar film, a DVD-kiadáson majd úgyis lesz kismillió olyan kimaradt jelenet, ami betömi a történet hézagait, és úgy érthetővé válik például az, miért is harcolnak a marslakók egymás ellen egy olyan bolygón, ahol láthatóan semmi nincs?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2012. március 27. 12:14
Az Index, már megint, curvára melléfogott. Ez a film technikailag remek, a szinészek remekek, a főszereplő egyike a ritka vetkóztethető szépségeknek, sztori nincs rosszul összevágva, és nem emlékszem mikor volt utoljára értelme végigülni 2 órát. A rossz hír az az, hogy csak akkor lesz 2. része, ha legalább 600millió $ hoz a gyártóinak...Ja, az Indexes fószer annyira intello, hogy nem tudja, lehet filmet csinálni csak a szórakoztatás kedvéért is. Kívánom, élete végéig a haverjai filmjeit nézze, sőt, a pokolban is, Belzebub imádja az agyölő (agyhalott) pesti liberókat.
Atisz
2012. március 27. 11:43
Ezt a hülyét még engedik írni az indexen? :) Nyilvánvaló, hogy az Avatar sikerén felbuzdulva döntöttek az 1912-es Edgar Rice Burroughs Princess of Mars című regényének megfilmesítéséről. Ponyva vagy nem, ez a mű ma már akkora sci-fi alapmű, hogy aki az eredetit pocskondiázza, az vagy ideges, mert nem animációs filmre vett neki jegyet a szerkesztőség, vagy mert késett a menzesze. Jó lett volna akár csak beleolvasni a könyvbe, akkor talán szemet szúrt volna, hogy a film viszonylag hű marad hozzá (ami a mai világban nagy szó, mivel mindent igyekeznek úgy átírni, hogy csak a brand maradjon meg) és akkor mellesleg azon sem csodálkozna az illető, hogy miért tud a főszereplő szuperhősi kaliberű képességekre szert tenni, ha egy a földinél jóval alacsonyabb gravitációjú környezetben találja magát. Filmkritikát nem szabad dühből írni töki, talán csak olyan filmek esetén, mint pl. a Blair Witch Project, ahol a néző szándékosan volt átbaxva. Legközelebb kérd meg a főszerkesztő bácsit, hogy olyan műfajú filmre fizessen be, amilyet te is szeretsz.
Honfi-fi
2012. március 16. 01:02
Nem hiszem, hogy a könyvhűség, akkora fegyvertény lenne már manapság. Nálam ez a film az 1szer meglehetett nézni kategória. Olyan hatalmas megrázós élményt nem váltott ki belőlem.
valattila1
2012. március 16. 01:02
Azért a film elég gyengére sikeredett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!