Földindulás az Új Színházban

2012. március 26. 09:40

A Dörner-színház egy kultúrpolitikai fikció éles tesztje, ami azt állítja, hogy a színháznak igenis politikai feladata és célja van.

2012. március 26. 09:40
Valuska László
Index

„Dörner és Pozsgai első bemutatója megmutatta, hogyan gondolkodnak a magyar kultúráról, a magyar nyelvről és a magyar színház szerepéről, viszont ez a gondolkodás nem visz előre, ellenben nagyon befele forduló, a világra nem nyitott jövőt jósol. Minden rendezői akarat nélkül, Szeszélyes évszakok-stílusban hol hunglishül, hol parasztosan, hol teljesen normálisan beszélő színészek állnak egy teljesen összezavart tér-időben (1939-ben vagy 2012-ben járunk? Kínaiak, strandépítés, kordnadrág?), hogy elmondják azokat a fontos politikai üzeneteket, amiket minden nap hallunk. Nem leszünk gyarmat, az atyai örökséget kell választanunk a megmaradáshoz, a külföldben és az idegenekben nem bízhatunk, a pénzemberekben meg végképp nem.

Nem lehet számon kérni ugyanazokat a szempontokat, mintha a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, a Radnóti Színház vagy Pintér Béla valamelyik új darabját látnánk, és ez talán hiba. Viszont Dörnerék politikai színháza új koordinátarendszerben kap értelmezést: lehet, hogy egy kis közösségnek fontosabb a politikai gondolat és kiállás, mint a kulturális hagyományok és beágyazottság újraértelmezése, vagy a művészi akarat. És akkor jól ellesznek ezzel a színházzal.

A Dörner-színház egy kultúrpolitikai fikció éles tesztje, ami azt állítja, hogy a színháznak igenis politikai feladata és célja van, vagyis nem öncélú, mint az összes többi. A kísérlet, amit Csurka István és Dörner György megírt pamfletjellegű pályázatában, azt állítja, hogy létezett egy olyan kulturális közösség Magyarországon, ami el volt zárva a kultúra alakításának lehetőségétől, de most megkapták a jussukat. Tarlós és Dörner közös produkciója legitimálta, hogy két Magyarország létezik, és most végre lehetőséget kap az eddig kirekesztett fél is kultúrát teremteni magának. Itt jelezzük, hogy a Földindulást látva bebizonyosodott, politikai alapon nem lehet kultúrát teremteni. Kultúra hiányában politikát sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dugommier
2012. április 04. 21:19
Az unalomig szajkózott médiahadjárat, az egyik legolvasottabb hírportálon kiemelt, kritikának tűnő írásában erősödött fel újra, a valóban Új Szinház első, árgus szemekkel figyelt bemutatójának kapcsán. A beszámolókkal ellentétben, saját tapasztalataim szerint- mit tesz Isten- a közönség helyet foglalt a nézőtéren, figyelt, reagált majd tapsolt és szeretett. Nem tudom, ki érkezett autóval, ki motorral, nem kivánok foglalkozni ruházatával, politikai nézeteivel azon túl, hogy az előző éra alatt itt megjelent nézők helyett valóban mások ülnek a székeken. Máshogyan öltöznek, beszélnek, gondolkoznak és egy jelentős részük eddig talán nem járt színházba, Máraival szólva nem jobbak és nem rosszabbak mint más....folyt. itt- http://magaskultura.blog.hu/2012/04/02/lesz_itt_foldindulas
states
2012. március 26. 15:37
Micsoda szánalmas iromány, hogy a darab szar vagy nem, az (politikai) ízlés kérdése, de hogy azt számon kérni, hogy politizál az Újszínház, az vérlázító. Ez a fasz azt hiszi, hogy az átlagembernek nincs fogalma arról, hogy mi folyik például a Mikroszkóp Színpadon, vagy akár az Alföldi Nemzetijében, ahol például a Spiró-darabban a faszukat verik a magyar katonák a Nagymagyarország térképre. Persze az Index az hírportálban, ami az Alföldi Nemzetije vagy a Sas kabaréja. Ennyire futja.
trespass
2012. március 26. 12:16
Itt sokan fenyegetőztek a dőrner kinevezése körüli botrány idején, hogy bérletet váltanak az évadra. Ennek ellenére úgy tűnik senki nem látta és mégis kritizálja a kritikáját. A jobboldal nem jár színházba?
bihari73
2012. március 26. 12:09
"A Dörner-színház egy kultúrpolitikai fikció éles tesztje, ami azt állítja, hogy a színháznak igenis politikai feladata és célja van." Én meg azt gondolom, Valuska úr prekoncepciójával már csak a színházi bemutatóra várt és lecsapott. Egyébként meg mit csodálkozik? Ahol politikusok nevezik ki a színidirektorokat (jobbra vagy balra, tökmindegy), addig egy színháznak politikai feladata és célja is lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!