Valamit tenni kell

2012. április 10. 10:21

A félelem, a kirekesztés és a rasszizmus nem válogatós: mindenütt jelen van. Interjú.

2012. április 10. 10:21
Fliegauf Bence
MTI

A Csak a szél konkrét események nyomán született, még ha nem is követi a cigánygyilkosságok »nyomozati anyagát«. Mégis, mennyiben tekinti egyetemesnek a témát?

A film azon kívül, hogy emléket állít a támadássorozatban elhunytaknak, egy, ha úgy tetszik, egyetemes témát vizsgál. A kirekesztés, az idegengyűlölet gyökerei a történelem előtti időkbe nyúlnak vissza. Az evolúciós pszichológia sokat foglalkozik ezzel a kérdéssel. Ősidők óta természetes, hogy kritikusabbak vagyunk azokkal, akik nem abba a társadalmi-etnikai csoportba tartoznak, mint mi. Ez annak ellenére így van, hogy a globalizációnak azon a szintjén, amelyen élünk, már sokkal kifizetődőbb, ha a különböző etnikumok toleránsak egymással. A társadalmi lény sokkal gyorsabban reagál a környezetre, mint a biológiai. Én a rasszizmust ebből a belső disszonanciából eredeztetem.

Előítéletekkel megy szembe és tabukkal számol le a film. Mennyire fakad az Ön természetéből ez a konfrontálódás, a felelősség vállalása?

Nagyon szeretném, ha kevesebbet konfrontálódnék. Ezen sokat dolgozom. Az ilyen attitűd persze nagyon destruktív is tud lenni. Próbálom jó ügy érdekében mozgósítani ezeket az energiákat. A felelősséget csak annyiból éreztem, hogy megszólaljak. Hogy tegyek valamit. Néha nincs más út. (...)

A filmmel kapcsolatban vannak-e visszajelzései a roma közösségből, illetve azoktól, akiknek környezetében forgatott?

A szereplők a barátaim lettek, ők már mind látták a filmet. A többiek majd a moziban fogják. Tervezzük, hogy a romatelepeken csinálunk vetítéseket, azokra, ha minden jól megy, elmegyek majd én is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadják a filmet a romák. Fontos viszont, hogy a film ugyanannyira a gádzsó társadalomnak is készült. A jelekből úgy tűnik, hogy mind a gádzsó, mind a roma értelmiség nagyon érdeklődik iránta.

Milyen fesztiválokon szerepel még a Csak a szél a világban?


Számtalan fesztiválmeghívást kaptunk. Dánia, Belgium, London, Kolumbia, Kanada, Isztambul, Haifa, Izland - hirtelen ezek jutnak eszembe. A film sokat fog utazni, amennyire az időm engedi, én is megyek. Nagyon érdekes lesz összehasonlítani az izlandi és a kolumbiai nézők élményét. A félelem, a kirekesztés és a rasszizmus nem válogatós: mindenütt jelen van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2012. április 29. 18:40
Azért van van abban valami döbbenetes, ugyanakkkor nagyon jellemző, hogy míg a cigányokat romának nevezi, a magyarokat gádzsónak, ami a cigányok által ránk alkalmazott gúnynév, és annyit tesz: paraszt.
freehckr
2012. április 29. 18:40
„Tervezzük, hogy a romatelepeken csinálunk vetítéseket, azokra, ha minden jól megy, elmegyek majd én is.” Jobbat mondok: költözz oda pár hónapra. De ne a cigányaid közé, hanem az általuk terrorizált magyarok közé.
Csaba Sz
2012. április 22. 22:48
Legközelebb a magyarországi antiszemitizmusról forgass, lehetőleg a 2014-es választás előtt legyen a premier, jó? Megnézzük milyen díjat tudunk adni, lehet csinálunk egyet csak neked.
Rózsaszín Párduc
2012. április 22. 22:47
Ilyet nem kérdez a Rikki Harcos. :):):) A Bence meg egy idióta paraszt. Csak szarkeverni fog tudni ezzel a filmmel, problémákat megoldani soha. Mindenki számára érdekes, hogy miért nem a magyar áldozatokkal, vagy azok hozzátartozóival készített filmet, pl. Pénzes Henrietta esetével. Ez a film önmagában egy árulás! A magyar haza, és a magyar emberek elárulása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!