Fáj, amikor lőnek

2012. április 06. 11:12

A Csak a szél igazi próbája az, milyen hatást kelt itthon, és mit kezdenek vele a magyar nézők.

2012. április 06. 11:12
Plankó Gergő
Plankó Gergő
Index

„A mindennapi megaláztatásokat ugyan jól mutatja be a film, cserébe gyakorlatilag nincs benne egyetlen szimpatikus magyar (avagy nemcigány) szereplő sem. Illetve egy igen, a közmunkások főnöke, aki ruhákat ajándékoz a családanyának (Toldi Katalin), de olyat talán még senki sem látott, hogy egy közmunkáscsapat főnöke megpuszilja dolgozóját. Lehet, hogy ez kis részletekbe való belekötésnek tűnik, de más pillanataiban épp az ilyen részletek miatt működik a film.

Nem látjuk azt, hogy a Fliegauf által krízisövezeteknek hívott helyek valójában ennél sokszínűbbek, hogy a szemét és a reménytelenség mellett sokszor van emberség és szépség is, a társadalmi frontvonalak pedig nem ilyen mereven húzódnak meg, a közösségek együttélése ennél lényegesen sokszínűbb. Elég megint csak visszautalni a valóságra – a gyilkosságsorozat elsőrendű vádlottja dobos volt, évekig zenélt együtt cigányokkal.

Az, hogy hatásos a film és megérinti a nézőt, nem kétséges. Mire eldördülnek a lövések, sikerül elérni, hogy azoknak súlyuk legyen, hogy tényleg fájjon az éles hang. Hamis illúzió lenne azonban azt gondolni, közben közelebb jutottunk a háttérhez, és jobban megértettük a helyzetet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csaba Sz
2012. április 29. 11:15
"Néhány országban a Magyarokkal épp úgy bánnak, mint itt a Romákkal, így kell ennek lennie?" Na ne keverjük a szezont a fazonnal, a határontúli magyarok nemigen támadnak falkába verődve az őket eltartó többségre. Az itthoniak közül meg sokan örülnének, ha legalább annyira törődne velük a politika, mint a cigánysággal. Nincs itt semmilyen rasszizmus, csak bizonyos körök antirasszistának kiáltják ki magukat, hogy egyáltalán létezni tudjanak, és aki nem úgy gondolkozik mint ők, azok nyilván fajgyűlölők. Ha az átlag magyar az lenne, hogy élhetne itt nyugodtan több százezer zsidó, vagy a milliónyi cigány? Az ilyen Szálljfel-félék csak arra vannak beprogramozva, hogy magyarellenességet szítsanak a világban. Ki fogja megnézni a nagyon díjas alkotást? A vidékiek, akik ismerik a dörgést? Vagy a VIII. kerületben osztogatnak rá ingyen jegyeket? A legalább béközepes Millások menjenek már el.
Julismama2
2012. április 29. 11:12
milyen hatást kelt itthon, és mit kezdenek vele a magyar nézők. Nem állnak sorba jegyért.
Szorgos Lajhár
2012. április 29. 11:12
Meglesz a 91 fizető néző??? Groó Diana: Vespa c. förmedvényét ui. ennyien látták.
nocsaknocsak
2012. április 29. 11:12
2:32, ennél kicsit hosszabb a film... És az viszont érdekes, hogy miért nem mutatják még be vidéken, miért csak Budapesten. Persze gondolom később majd vetítik azért máshol is... Ilyen kevés kópia készült? Vagy inkább csak Budapesten lehet számottevő közönsége?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!