A körön belül – Nyílt levél Cserhalmi Györgynek

2012. november 14. 10:15

Ön azt hiszi, hogy a pénzére van szükségünk. Nem, kedves Cserhalmi György. Önre van szükségünk, és még csak nem is nekünk, hanem Jézus Krisztusnak az Ő egyházában. Ön az egyház. Az egyház emberek nélkül absztrakció.

2012. november 14. 10:15
Köntös László
reposzt
„Van az interjúban egy számomra kifejezetten fájó és bántó mondat: »Megvagyunk mi ketten a Jóistennel, abszolút jól megvagyunk. Mondjuk, a hiátust az egyház szenvedi el, de csak olyan értelemben, hogy egy bárány elkóborolt. És az nem feltétlenül csak egy bárány, hanem egy adófizető bárány is.« Ez nagy tévedés. Ön azt hiszi, hogy a pénzére van szükségünk. Nem, kedves Cserhalmi György. Önre van szükségünk, és még csak nem is nekünk, hanem Jézus Krisztusnak az Ő egyházában. Ön az egyház. Az egyház emberek nélkül absztrakció.

S meglehet, ha azt találja, hogy az egyház olyan amilyen, az azért van, mert az Önhöz hasonlóan gondolkodó százezrek úgy gondolják, hogy az egyház valamiféle elvont intézmény, amely létezhet az emberek aktív részvétele nélkül is.  Nos, Istennek úgy tetszett, hogy nem létezhet.

S hogy lesz-e egyház, lesz-e keresztyénség a jövőben Európában és Magyarországon? S milyen lesz? Nem tudom. Nincs sehol sem megírva, hogy a keresztyénségnek márpedig itt jövője lesz. Lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem lesz. Lehet, hogy a távoli jövőben a világnak ezen a részén egy más kultúrkör hívei majd arra emlékeznek, hogy volt valamikor itt egy civilizáció, amely egykor keresztyénnek hívta magát.

Ez Öntől is függ, kedves Cserhalmi György. Nehogy azt higgye, hogy Ön a körön kívül van. Nagyon is belül, amennyiben azt gondolja önmagáról, hogy református. S én az Ön szavaiban nem kételkedem.

Úgyhogy szeretettel köszöntöm Önt mint református felebarátomat, s kérem gondolja végig még egyszer, nincs-e Önnek esetleg szemernyi felelőssége azért az egyházért, amelyet egyébként sok szempontból okkal kritizál.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2013. március 05. 18:07
Ugyan miért volt meghamisított a népszámlálási adat? Attól, hogy nem jár valaki templomba, nyilván nem érez ellenszenvet a felekezet iránt, amelyhez tartozónak vallotta magát. Ergo nem helyteleníti, ha az támogatást kap. Hozzászólásoddal belépett a vallásellenes, gyűlölködő balliberális, neo-bolsevik vélemény, az eddig békés eszmecserébe.
trendo
2013. március 05. 18:07
Erről győzd meg azokat a hívőket (a meghamisított népszámlálási adatok szerint majd hat millióan vannak), akik után államunk támogatja a katolikus és református egyházat, holott kamu híveinek 10%-a sem jár templomba, nem gyón, nem áldozik, a hitéletben nem vesz részt stb.
buckafej
2013. március 05. 18:04
Akit megkereszteltek az egyház tagjává válik. Ez az itt kommentelőkre is vonatkozik. Az egyház pedig nem a lelkészek, papok, püspökök közössége, hanem a HÍVŐK közössége, aki tehát reformátisnak vallja magát, az a református egyház tagja. Ha pedig tagja a közösségnek, akkor köteles abban tevékenyen részt venni. És itt nem az adó 1% a lényeg. Hanem a közösségben való részvétel, istentisztelet látogatás, könyörületesség, adakozás, mások segítése, Istennek tetsző élet, a hit megvallása, a kereszt(y)ény életforma továbbadása. Ezek nélkül furcsa kritizálni egy közösséget, aminek ráadásul a tagjának vallja magát. És tévedés azt hinni, hogy egyház nélkül, is lehet vallásos életet élni. Ez nem igaz. Amíg fel tudod emelni a lábad, amíg tudsz segíteni másokon, igenis köteles vagy a hited közösségben is megélni.
Öreg
2013. március 05. 18:03
T. Köntös Úr! Most teljes mértékben egyetértek Önnel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!