Az art mozikról

2013. február 22. 10:23

Az art mozik állami támogatásának nem lehet kizárólagos célja az intézmények működési költségeinek a fedezése.

2013. február 22. 10:23
L. Simon László
L. Simon blog

Több fórumon is – legutóbb február 8-án a szolnoki Tisza Moziban tartott országos mozis találkozón – hangot adtam annak a véleményemnek, hogy az art mozik állami támogatásának nem lehet kizárólagos célja az intézmények működési költségeinek a fedezése. A meglévő struktúra fenntartása nem öncél, ennél jóval távlatosabban kell gondolkodnunk: a leendő, értő közönség kinevelésében, illetve abban, hogy miként biztosíthatjuk az elvárt komplex élményt a mai igényes néző számára. Mindkettőt az szolgálná legjobban, ha az art mozik közösségi térként is szolgálnának, és a filmnézés mellett a látottak megértésére, feldolgozására, megvitatására is lehetőséget biztosítanának. Ezért az állami támogatási rendszernek az erre való felkészülést, az ehhez szükséges szemléletváltást kell(ene) ösztönöznie. (...)

Jelenleg alig ötven úgynevezett művészmozi működik az országban. Amennyiben csak ezeknek a támogatásában gondolkodunk, mintegy háromezer település lakosságának kulturális igényeit hagyjuk figyelmen kívül. Éppen ezért attól sem szabad visszariadni, hogy a támogatási rendszer átalakításával a plázamozikat ösztönözzük olyan filmek bemutatására, amelyeket jelenleg eszük ágában sincs műsorra tűzni. De érdemes akár azon is elgondolkodni, hogy a meglévő művelődésiház-hálózatot használjuk fel a művészfilmek iránt fogékony közönség elérésére. Az iskolai oktatásban rejlő lehetőségekről nem is beszélve, hiszen leginkább ott tudnánk »megfogni« a jövőbeli potenciális közönséget, amely sajnos egyre ritkábban találkozik valódi moziélménnyel.

Természetesen nem vagyok naiv, a saját gyerekeimen látom, hogy korosztályuk számára a filmes élmény nagyjából egyenlő a kisebb-nagyobb képernyős okostelefonok és tabletek használatával. Mégis hiszek benne, hogy ha megmutatjuk nekik a hatalmas vászon nyújtotta varázslatot, ha nem egy keresőprogramra, hanem szakemberekre bízzuk, hogy mit és miért nézzenek, akkor később mozilátogató válik majd belőlük, aki nemcsak esztétikai, hanem közösségi élményekkel is gazdagodik. Ennek azonban nem az az útja, hogy célok és feladatok kijelölése nélkül, mintegy szociális alapon finanszírozzuk az art mozikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. február 22. 15:43
"Jelenleg alig ötven úgynevezett művészmozi működik az országban. Amennyiben csak ezeknek a támogatásában gondolkodunk, mintegy háromezer település lakosságának kulturális igényeit hagyjuk figyelmen kívül." Nem lenne olcsobb egy TV csatornát nyitni, és a 3000 településről, akit érdekel, majd nézi!! Már a nagyfaluban sem nagyon járnak moziba!!
kuwiq
2013. február 22. 14:24
Nem igazán bírok hozzászólni. Korábban legalább voltak műsoron valóban nem plazába való filmek, pl lehetett látni legalább filmklub szinten Bunuel, Fellini , Wim Wenders, Truffaut, Godard, Jiri Menzel stb filmeket, amelyek részben vagy egészben valóban művésziként is felfoghatóak voltak. Nem csodálom, hogy a Sátántangó szerű büntetőexpedíciókra önként aránylag kevesen kíváncsiak. Egyébként az intellektuálisabb mozi se érdekel túl sok embert, ez van. A múltkor benéztem a Művész moziba, aztán meg ki. A Killer Joe biztos jó film, de manapság, amikor a 12-es filmekben is bokáig gázolnak a szereplők a vérben, valahogy óvatosságra intett a címe. Egyébként az ott vetített filmek zömét a plazakban is lehet látni...
tevevanegypupu
2013. február 22. 12:52
Az artmozikat varosunkaban a fidesz vezetes szuntette meg a nagyhiru, evente megrendezesre kerulo amatorfilmfesztival tamogatasaval egyetemben. Aztan a francia filmnapok minden magyar nagyvarosban megrendezesre kerultek, nalunk nem, mert nem volt egy nyavalyas mozink, ahol le lehetett volna vetiteni a filmeket. Fidesz-szavazokent kerdem, hogy mirol is beszelunk..
marko11
2013. február 22. 11:36
"Az iskolai oktatásban rejlő lehetőségekről nem is beszélve, hiszen leginkább ott tudnánk »megfogni« a jövőbeli potenciális közönséget, amely sajnos egyre ritkábban találkozik valódi moziélménnyel." Bizony! Jobb iskolákban, jobb tanárok - teljesen magánszorgalomból - maguk is mindent megtesznek a filmművészet értékeinek megismertetésért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!