Borzalmasan túlértékelt filmek 2.: 90-es évek

2013. július 11. 09:20

A Harcosok klubja itt-ott kifejezetten szexi darab, de csak egy rekreációs céloknak tökéletesen megfelelő képdrog az agynak, semmi más.

2013. július 11. 09:20
Narancsszem
Magyar Narancs

Az élet szép

Hét Oscar-jelölésével és három győzelmével (legjobb férfiszínész, legjobb külföldi film, legjobb zene) Roberto Benigni holokauszt-komédiája iskolapéldája annak, amikor egy filmet messze az értékein felül kezelnek – hiszen született már korábban is komikusi feldolgozása a holokausztnak, ráadásul semmivel sem rosszabb, mint a Benignié, csakhogy az Életvonat című komédiát nem lengte át a nagy nevettető pátosza. Meg is maradt kevesek kedvencének, míg a nagy nevettető bátor és fontos filmjével az Oscar-partik hősévé nemesedett. Nézhetjük persze úgy is, hogy 1999 az idegesítő giccsek versenye volt (futottak még: Ryan közlegény megmentése, Szerelmes Shakespeare), s e tekintetben Benigni nem tett mást, mint csatlakozott a nemzetközi élvonalhoz.

Harcosok klubja

Túlértékelt mozi nem csak rossz film lehet, és ezt David Fincher máig legnagyobb dobása kiválóan példázza. Igen, a Harcosok klubja intenzív, sötéten vicces és itt-ott kifejezetten szexi darab, de csak egy szórakoztató műfaji menet, rekreációs céloknak tökéletesen megfelelő képdrog az agynak, semmi más. Hogy nagyon sokan tengermély létfilozófiát, a kapitalista társadalmak (és az IKEA-bútorok) pengeéles kritikáját, egy 21. századi új vallás ígéretét látták benne, nos, ezzel kapcsolatban a film Tyler Durdenének biztos akadna pár rendkívül gonosz megjegyezése – és bárcsak a stáblista alatt végigmondta volna ezeket helyettünk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. március 03. 14:31
A fenti filmeket talán egy kivétellel mind láttam annak idején. Ha nem is hájpoltam őket úgy mint ezek a majmok szokták, de mindegyik valamilyen szempontból kiemelkedő, emlékezetes, klassz film volt. Ismét egy bizonyíték arra hogy a magyar narancsosok joggal és méltán megérdemlik a társadalom normális többségének megvetését, amellett hogy az ilyen retrospektív fikázásnak aztán tényleg az ég egyadta világon semmi értelme. Inkább sodortak volna el egy spanglit és maradtak volna csöndben. Sokkal jobb kérdés hogy tényleg minek szemlézni a naracsot: annyira marginális, annyira szánalmas szócsöve egy önmagába zárt, szűk, szociokulturálisan végletekig determinált belvárosi szubkultúrának, hogy nem volt és sosem lesz tényező a magyar közgondolkodásban, esetleg (mint máshol már jeleztem) néha negatív viszonyítási pontként lehet rájuk hivatkozni, meg mutogatni őket mint régen a spirituszban a törzszülötteket.
kamasuka
2013. augusztus 06. 13:43
Miért is fontos bárkinek is, hogy mit ír a Narancs? Miért fontos bárkinek is, hogy mit ír a Kettős Mérce? Buta libbantak szakportáljai.
Atisz
2013. július 16. 14:08
Az 1. részt is érdemes elolvasni, bár ott azért nálam akad ellenvélemény. Egyébként ha a cikkíró bátrabb lett volna, bírhatta volna a Schindler listáját is, ami szerintem szintén baromira túlértékelt darab és ha más a témája, még Spielberg miatt sem került volna a címlapokra.
Atisz
2013. július 16. 14:07
Azt kell hogy mondjam, hogy sok igazság van a cikkben. Tényleg túlértékelt a felsorolt filmek szinte mindegyike. De most komolyan: ki alélt volna el a Harcosok Klubjától (ami kétségkívül vicces jelenetekkel meg kb. Szomszédok kaliberű kinyilatkoztatásokkal van tele) a Macska-jajtól és a Csinibabától, ha nincs a nagy hype mögöttük és nem sütik rájuk szinte a megjelenés napján a "kult" szócskát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!