Dől a pénz a hazai filmgyártókhoz

2013. augusztus 04. 13:36

Vajna a kultúrharc közepette még a gondolatát is elutasította annak, hogy a filmesek a Fekete György vezette MMA égisze alá kerüljenek.

2013. augusztus 04. 13:36
Vitéz F. Ibolya
hvg.hu

„A Vajna által kidolgozott rendszert, aki már belekóstolt, bürokratikusnak, de korrektnek találta a HVG által megkérdezett rendezők és producerek közül. Vajna kinevezésekor a központosított programot az MMKA megszüntetése, a szakmai önrendelkezés elveszítése miatt a filmesek zöme elutasította, visszatekintve azonban már árnyaltabban látják a kormánybiztos ténykedését. Vajna rendezte a közalapítvány adósságait, és biztos alapokra helyezte a finanszírozást. Elérte, hogy az évente ismétlődő költségvetési alkudozás helyett fix forrással számolhassanak a játékfilmesek: a hatoslottó játékadójával, amiből idén 5,16 milliárd forintot tervezett be a Filmalap. Ami pedig az ideológiai részt illeti, Vajna a kormányváltás óta tartó kultúrharc közepette még a gondolatát is elutasította annak, hogy a filmesek a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia égisze alá kerüljenek. »Erős védőernyő« – valahogy így hangzik a kánon az egykori hollywoodi sztárproducerről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2013. augusztus 05. 15:32
Számlázásokkal tisztára mosott milliárdok tűntek és tűnnek el kormány-lojális, vagy jó kapcsolatokkal rendelkező producereknél. A nagy lóvék erre mennek. Remek példa Gálomista Kápor, aki cserébe hatalmasakat tud nyalni, és pszeudo-erkölcsi tanítást adni a tv-ben. Aztán közpénzből nyaral egy hatalmasat. Ez azért inguszta maximalis.
balbako_
2013. augusztus 05. 15:31
Vajna azt tette amit a kormány. Előbb konszolidálta a filmipart és amikor lett pénz abból gazdálkodott. Ennyi. Amúgy eddig mert nem adott pénzt senkinek, míg a pénzügyek nem rendeződtek minden volt, csak úriember nem.
puszika
2013. augusztus 05. 15:31
Ime, itt egy példa, a rengeteg közül,amikor önmagukat megmondónak tartó balliba lapok,tv-k, rádiók,közösségi oldalak váteszként,előre megmondják a tutit.Amikor nem jön be/az esetek legnagyobb részében/,csak a nagy hallgatás van. "Elnézést tévedtünk",csak ennyit kellene kipréselni magukból, de még erre is képtelenek.Igy azután a hitelességük a megbízhatóságuk,moráljuk olyan mélységekbe került, ahonnan már visszaút sincs.
freehckr
2013. augusztus 05. 13:44
Valószínűleg megint állami pénzekkel tömnek pár holokausztozós és szegény kirekesztett cigányozós produkciót... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!