Benézünk a fejünkből – a 3D-mozizásról

2013. szeptember 26. 10:36

A 3D, mesterségesen gerjesztett „immerszív” valószínűségével pont azt öli meg, amiért szeretünk moziba járni: a képiséget, a festőiséget, a valószínűtlenséget.

2013. szeptember 26. 10:36
Jakab-Benke Nándor
Helikon

„Immár 3-4 éve dúl a romániai mozikban is a 3D-őrület. Mondom, hogy dúl, hiszen alaposan felforgatja filmnézési, filmélvezési szokásainkat. Legalábbis ezt szeretné, holott – mint általában mindennel, ami Hollywoodból jön – »mindössze« pénzről van szó. Nem is kevésről. (…)

Most már azon dolgoznak, hogy szemüveg nélkül is lehessen »élvezni« a látványt, meg ki tudja, milyen ötletek foglalják le a James Cameronhoz hasonló, »világuralomra« törő rendezők, technikusok és stúdiófőnökök fejét. Nézhet ki tökéletesen a 3D valaha? Talán. De még azt sem tudjuk, hogy milyen kellene legyen az a tökéletes. Mint a valós, körülöttünk levő élet? De hát a 3D, mesterségesen gerjesztett »immerszív« valószínűségével pont azt öli meg, amiért szeretünk moziba járni: a képiséget, a festőiséget, a valószínűtlenséget. Hogy nem a valóságban vagyunk, hanem a moziban. Egy másik világban. És ami még mindig gyanús: egyetlen igazán jó filmet sem láttunk 3D-ben. Az Avatár filmtörténeti jelentősége finoman szólva vitatható, de ami értékelhető volt a filmben, az 2D-ben is működik. Igaz, hogy olyan komoly és fontos filmesek is a szárnyuk alá vették a 3D-t, mint például Scorsese, de még mindig nem sikerült megfogalmazniuk, hogy pontosan miért is kellett 3D-ben forgatni (vagy igazából hogy miért nem volt »elég« a 2D) – legalábbis a filmjeikben nem látszik. Sőt, páran (Tim Burton, Michael Bay) belebuktak, és visszatértek a 2D-hez. Egész egyszerűen semmit sem tesz hozzá a sztorihoz, a történetmesélés rítusához, sőt, néha csak elvesz belőle, épp folyamatos kizökkentő jellege miatt (már vagy 3 éve a piacon vannak az ún. 2D-be visszakonvertáló szemüvegek, amivel úgy tudunk 3D-filmet nézni, hogy megszünteti az effektust). Az analóg gondolkodású Christopher Nolan rendező (A sötét lovag, Inception) egyenesen utálja, de a nemrég elhunyt Roger Ebert kritikus is arra intette olvasóit, hogy ne fizessék ki azt a pluszpénzt.

Apropó. A legfontosabb érvet el sem mondtam: mindezek ellenére még jó drága is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. március 03. 14:31
Felesleges ezen kattogni, már Hollywood cézárai is azt mondják hogy a 3D egy halott. Szóval nem fog rombadönteni semmit, jött és megy mint egy múló divathóbort. Mert mi a film? Mozgó kép (és hang). Nem kell Dolby Surround, 12 csatornás parasztvakítás, szemüveg, ha egy film jól meg van írva, az működik bárhogy. Az egész technikai hókuszpókusz csak arról szól, hogy a régi rókákról, vagyis filmekről megint le lehessen húzni egy-egy újabb bőrt, ilyen meg olyan kiadásban újra eladva őket. A következő hájp az Ultra HD lesz, de már előre lehet vetíteni (szó szerint) hogy a parasztokkal leginkább a régi blocbusterek 4K-ra "felhízlalt" kiadásait fogják megvetetni.
Rike
2013. szeptember 28. 23:15
http://www.youtube.com/watch?v=KEeu_7qmHYg
röviden
2013. szeptember 28. 14:54
Előre a Huxley által megálmodott tapi felé, haladárok.
Taxin
2013. szeptember 27. 04:00
Jaj, erről jut eszembe a Vona Gábor luxusteste.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!