A nem keresztényeknek is ünnep a vasárnap

2014. december 05. 10:49

A vasárnapi vásárlás betiltása hasonló ellenállást vált ki a társadalomból, mint az internetadó.

2014. december 05. 10:49
Helyes Írás
Mandiner-komment

„A szokásokat is mi alakítjuk. Én még olyan világban nőttem fel, amelyben nem volt szokás vasárnaponként vásárolni. S nem is ez hiányzott abból a világból, hanem az igazság, az őszinteség, a szabadság és az egyenlőség. S milyen érdekes, az örökös »rendszerváltások« nélküli társadalmakban nem is vált az »szokássá«, hogy a vasárnap a közös vásárlások ünnepe, mint nálunk.

S itt van a probléma a szerző érvelésével. A nem meggyőződéses keresztény emberek többsége számára is ünnep a vasárnap. Igenis ünnepként élik meg, ujjong a lelkük. Csak nem úgy és attól, hogy a templomban találkoznak Istennel, s a nap további részében egymással, a világgal, emelkedett gondolatokkal és tevékenységekkel foglalkoznak, hanem meglehetős gyakorisággal úgy, hogy szépen felöltözve elmennek a hatalmas, kulturáltan berendezett, mindenféle szép és jó árut kínáló »templomokba
«, ott vásárolgatnak, nézelődnek, beszélgetnek, még esetleg barátokkal is találkoznak és meg is ebédelnek együtt. Tehát nem szimplán csak a vasárnapi »kényelmes« bevásárlás »jogát« kérik és védik, hanem a vásárlásnak az »ünnepét«.

Na ezt kapja ki kedves Mike úr, mondhatnánk vulgárbulvár stílusban. Ez esett meg velünk. Nem a sportolás, a kirándulás, a rokon- és barátlátogatás, zenehallgatás, éneklés, olvasás, kiállítások, múzeumok csodálata, szociális és egyéb önkéntes és egyesületi tevékenység, világjobbító eszmecserék adják a »hétköznapok porából való kiemelkedés« élményét a többség számára, hanem a jómód, vagy inkább annak illúziójának »ünneplése«. (Meg a tévézés, internetezés.)

Hát ez van. Ezért veszélyes igazán ez a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó politikai erőlködés. A kereszténydemokraták azt hiszik, adnak vele valamit az emberek lelkének. Az emberek meg úgy érzik, hogy elvesznek valamit a lelkükből.

A magyar társadalmat a 60-as, 70-es évek óta valami mérhetetlen vágyakozás tölti el a háború után kialakult nyugati jómód iránt. Azt várták az emberek, hogy a rendszerváltás meghozza nekünk is. Nem hozta meg. Ma már, a sok keserves tapasztalat hatására realistábbak, de a vágy nem csökkent. Lehet ezt kárhoztatni, de megváltoztatni nem. Talán kinövünk belőle egyszer, de nem most.

A vasárnapi vásárlás betiltása hasonló ellenállást vált ki a társadalomból, mint az internetadó. Ezek ma a nem keresztények »templomait« fenyegető lépések. A lelkükbe gyökeresedett pótcselekvéseket támadjuk, ám ők félrecsúszott, keserves sorsuk gyöngyeit féltik. Ha megfosztjuk őket olyan kikapcsolódásoktól, amelyek szerintünk hamisak, ám az ő lelki egyensúlyukat szolgálják, akkor még betegebbek lesznek.

A tartalmasabb életet az iskolában lehetne megmutatni az új generációknak, de a napi anyagi nyomorúságból való kijutás, a tisztes jómód megteremtése hozná el a valódi változást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2014. december 05. 15:14
Mondanám, hogy menjenek a művelt Nyugatra bevásárolni, de hoopsz!, ott is zárva vannak a bevásárló "templomok". Micsoda pech! Legalább egy napig szolidárisak azokkal, akik nem tudnak időt és pénzt elütni még hétköznap sem.
Zsusztina
2014. december 05. 14:13
Nem kizárt, hogy egyes idült konzumidiótáknál lesznek elvonási tünetek. De ezen az alapon akkor az elvonókban alkoholt kéne adni a pácienseknek.
Morgen
2014. december 05. 14:01
"A vasárnapi vásárlás betiltása hasonló ellenállást vált ki a társadalomból, mint az internetadó. " Majd megszeretik, ha Obama is betiltja. :)) Most a Fehér Házra vetik vigyázó szemeiket.
tunde04
2014. december 05. 13:29
ezelőtt tűzzel- vasal harcoltak a szabad szombatért. most, h a kormány szabaddá akarja tenni a vasárnapot is, az meg ellenállásba ütközik. ma voltam vásárolni egy C&A boltban. a kasszánál egy vevő beszélgetett a pénztárossal, h milyen szemét a kormány, mert annyi szegény ember van az országban és ezzel az intézkedéssel, neki is pénz vesznek ki a zsebéből, mert érintett. majd a pénztáros nyomott egy összesítőt és 37 ezer forint volt a vásárlás értéke. olyan pipa lettem, azt hittem leverem a nőt, mint a karót földosztáskor. de a barátnőm szólt, h hagyd...! pfejjj! ha esetleg olvassa amit írtam, akkor üzenem neki, h a mamája pitsáját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!