Csak közben ebben az ország tönkremegy

2015. április 18. 11:03

A Jobbik már kiéhezett a lenyúlásra, s a Fidesznél primitívebb, de korrupcióra ugyancsak hajlamos társasága úgy esne neki az államnak, hogy abban végleg tönkremegy az ország. Interjú.

2015. április 18. 11:03
Ungváry Rudolf
Népszava

- Ön szerint tehát félni kell?

- Szó sincs róla. Rendkívüli derűlátásra van okunk, mivel ezek a mutált változatok – így nevezem a demokratikus mimikrivel megjelenő fasiszta illetve bolsevik politikai próbálkozásokat -– nem tudnak már úgy működni, mint egykor az igazi fasizmus. Tehát azt nem tudom elképzelni, hogy akár Vona Gábor pártja nyíltan antiszemita intézkedéseket vezetne be. Európa-szerte megváltozott a szélsőjobb. Hollandiában a nemzetiszocialista mozgalom annak idején, 1945 előtt, egyáltalán nem volt antiszemita. A latin országokban a fasizmus sosem volt annyira rasszista, mint Németországban. Napjaink két magyar testvérpártja ebbe az irányba fejlődött. A közeljövő legalapvetőbb problémáját abban látom, hogy a mutált fasisztákkal szemben álló demokratikus erők egyelőre nem készülnek arra, ami a következő választás után bekövetkezhet. A jelenlegi állás szerint ugyanis 2018-ban három erő – a Jobbik, a Fidesz és valamilyen demokratikus alakulat – lehet esélyes a jó szereplésre. Csakhogy egyikük sem lesz önállóan kormányzóképes. És akkor a Jobbikkal és Orbán-rendszerrel szemben állóknak válaszolniuk kell arra a kérdésre, hogy mi legyen. Öngyilkossági szándék nélkül ugyanis nem alakíthatnak kormányt a Jobbikkal. Az orbáni Fidesszel is csak akkor, ha szakít államfasiszta céljaival. Az ugyanis önfeladás lenne, ha kizárólag azért működnének velük együtt, mert beszarnak a fasisztáktól.

- Ebben az esetben azonban létrejöhet a Fidesz és a Jobbik koalíciója, ami már régóta benne van a pakliban.

- Ez igaz, csakhogy ettől a pillanattól a Fidesz végleg elveszti a mérkőzést. Szavazótáborának egy része ugyanis ebben nem követi. Még a nem antiszemita antiszemiták egy része sem tartja vállalhatónak ezt az együttműködést. Ráadásul, ha ez a két erő alakítana kormányt, olyan párharc kezdődne, amelyben nem lehetne tudni, melyik gyűri le a másikat, de az biztos, hogy egyik sem tudná tisztán megvalósítani a saját céljait. A Jobbik nem követhetné a kemény mag valóban rasszista céljait, mert ebben a Fidesz megakadályozná, a Fidesz pedig tovább züllene a közösködésben. Rákerülne a bélyeg, hogy kormányra lép egy ilyen párttal, amelyet mellesleg meg sem tud változtatni. A hazai mutáns nemzetiszocializmus ugyanis abban különbözik az igazi európaitól, hogy vacak, Váli völgyi, magyar változat. Szociológiai jellemzője a maffiaállam, eszmei alapjai a vezérelv, az erőkultusz, a hűség, a „nem a mieink” kirekesztése. Szép lesz, ahogy majd egymás elől akarják meglovasítani az Európai Unió kohéziós alapjaiból származó pénzeket (mely ma még egyedül a fideszes tolvajok előjoga) – ameddig az EU lassan ocsúdó hivatalnokai észbe nem kapnak, és elzárják a csapokat. A Jobbik már kiéhezett a lenyúlásra, s a Fidesznél primitívebb, de korrupcióra ugyancsak hajlamos társasága úgy esne neki az államnak, hogy abban végleg tönkremegy az ország. Igaz, a marakodás felemészti ezt a két pártot is, tehát mégis csak lehet pozitív végkifejlet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2015. április 20. 08:57
Ungváry!A legprimitívebb banda amelyik Magyarországra szabadult azok a kommunisták voltak 1946-1947-ben.
samesz38
2015. április 19. 21:19
Ez a LÓSZAR még él???És nem felejtett el magyarul!!!???
választópolgár
2015. április 19. 18:30
"Szép lesz, ahogy majd egymás elől akarják meglovasítani az Európai Unió kohéziós alapjaiból származó pénzeket" Bruhaha... Bajnai volt az eu pénzek elosztásnak akarommondani ellopásának minisztere,és emlékszünk még a kakaóbiztos számítógépektől kezdve hány baloldali lett milliárdos milliomos állami pénzek havereknek juttatásából... Akkor nem tetszettek előbújni a sunyiból tiltakozni. A korrupció az amiből kihagynak ugye?
lajkakutyus
2015. április 19. 18:30
Ne bántsuk a vén trottyost! Nem tudja már, mit beszél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!