A lírát nem kell megerőszakolni

2015. szeptember 29. 12:17

A slam poetry arra is képes, hogy megvalósítsa Orbán Viktor álmát, ha már Semjén Zsoltnak nem sikerült: a nyelv, a költészet, a kimondás és a slammertársak valóban összerakják a szétszabdalt Magyarországot, mert a Felvidék, Erdély és a Vajdaság ugyanolyan komolyan reprezentálta magát, mint Miskolc vagy Pécs.

2015. szeptember 29. 12:17
Valuska László
Könyvesblog

„Kevés olyan közösséget látok Magyarországon, ami ennyire élő és sokszínű, amiben ennyire elfogadóak és barátiak az események, ahol az ellenfelekből sem lesznek ellenségek, és ahol a verseny úgy marad meg végig versenynek, hogy nem követi mocskolódás vagy kommentcunami. Engem mindössze egyszer kértek számon a zsűri döntése miatt, egy nyilvánvalóan kimagasló szöveg+előadás kombót követően.


A slam poetry ebben a pillanatban számomra inkább az elképesztő közösségteremtő képessége miatt fantasztikus jelenség, a művészet még ráér (azért ér rá, mert ez egy nyílt verseny, bárki elindulhat, Wimbledonban is csak a második héten történik valami, itt az október 25-i döntőben fog, de néhány fellépőn látszott, hogy komolyan veszi a versenyt).

A slam poetry arra is képes, hogy megvalósítsa Orbán Viktor álmát, ha már Semjén Zsoltnak nem sikerült: a nyelv, a költészet, a kimondás és a slammertársak valóban összerakják a szétszabdalt Magyarországot, mert a Felvidék, Erdély és a Vajdaság ugyanolyan komolyan reprezentálta magát, mint Miskolc vagy Pécs. Ez sokak számára talán banális ügy, de ha kiemeljük, hogy egy slamversenyen decentralizálhatják Magyarországot, akkor ezért plusz normatív támogatás járhatna, mert csak akkor lesz jobb hely az ország, ha ezt a Budapest-központúságot (kulturális vagy közéleti értelemben, mindegy) valahogy leépíthetjük.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2016. január 13. 12:25
Tegyük hozzá, Budapest a Kárpát-medence fővárosa. Ennek készült, és maradt is belőle ebből a jellegéből. Külön vitaanyag, politikailag miért ekkora a szakadék Budapest és a vidéki Magyarország között. Talán a liberális és igen befolyásos pesti zsidóság miatt. Talán nem is talán.
kispufi
2015. szeptember 30. 15:36
és mert nincs ellensúlya. a Kárpát-medence természetes alközpontjai kevés kivétellel határon túlra rekedtek, ami maradt, kevés és kicsi, ami a régebbiek helyett létrejött, mesterséges és alkalmatlan.
GregorSamsa
2015. szeptember 29. 22:29
"az elképesztő közösségteremtő képessége miatt fantasztikus jelenség, a művészet még ráér" Igen, bulinak jó, költészetnek silány.
berzsian56
2015. szeptember 29. 19:25
Ezt a slampos poetryt elnézve jutott eszembe az a mondat, amit egy filozófus mondott: "a kommunizmusban már nem lesz költészet". Ahogy ,a másik nagyszű mondotta: Auswitz után már nincs költészet. A költészet mai állását nézve azon gondolkodom, melyikhez lehetünk közelebb, a kommunizmushoz, vagy Auswitzhoz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!