Öt ballaszt húzza mélybe a baloldalt

2015. október 01. 07:43

Az Orbán kormányok több olyan, valójában baloldaliságban fogant intézkedést hoztak, amelyet baloldali kormányzat (a Szirizán kívül) sehol meg sem próbált meglépni.

2015. október 01. 07:43
Gyenge Zsolt
Kettős Mérce

4. Orbán-fóbia

Hazai vizekre evezve meg kell érteni, hogy Orbán Viktor ostorozásával középtávon sem fog baloldali párt választásokat nyerni. És ez nem csak Orbán személyes képességei és varázsa miatt van így, hanem azért, mert ő és a Fidesz otrombább megvalósulásai egy olyan trendnek, amely Cameron Angliájától Merkel Németországáig mindenütt jelen van – mindannyian sok tekintetben egy koherens, a (felső)középosztályt helyzetbe hozó neokonzervatív politikát folytatnak. De ez csak az egyik oldala a kérdésnek. Sokkal nehezebb lesz a baloldalnak azt nyilvánosan elismernie, ami mondjuk nyugat-európai baloldaliakkal beszélgetve egyértelművé válik: az Orbán kormányok több olyan, valójában baloldaliságban fogant intézkedést hoztak, amelyet baloldali kormányzat (a Szirizán kívül) sehol meg sem próbált meglépni. A pénzügyi válság árának bankokkal való megfizettetése, a forint leértékelése és az euróból való kimaradás vagy mondjuk a nemzeti banknak a demokratikusan megválasztott kormány gazdaságpolitikája mellé állítása mind olyan döntések, amelyeket a baloldalnak kellett volna meglépnie (nem feledve persze, hogy mindezek kapcsán felháborító átalakítások és jogszerűtlenségek is történtek). Éppen ezért a rengeteg tekintetben jogos kritika mellett a baloldalnak jó néhány dolgot egyértelműen el kellene ismernie, és magát nem Orbán ellenében, hanem a bármilyen tekintetben hátrányos helyzetűek oldalán kell meghatároznia. Sajnos Magyarországon oly nagy számban élnek szegények, hogy akinek ezt az üzenetet sikerül hitelesen közvetíteni, biztosan választást nyer.

5. A »balliberális« értelmiség

A rendszerváltást megelőző években és az azóta eltelt időben az ún. balliberális értelmiség rengeteget tett azért, hogy a liberális értékrend megjelenjen és valamelyest meggyökerezzen Magyarországon, elévülhetetlen érdemei vannak olyan eszmék megjelenítésében, amelyek nélkülük itthon nem is léteznének. Azonban sajnos ők továbbra is foglyai a fentebb felsorolt dogmák legnagyobb részének, amelyek révén legtöbb esetben nem alkalmasak a pontos helyzetfelismerésre. Erre talán a legjobb példa a 2014-es választás, amikor Bajnait visszalépésre kényszerítve belehajszolták az ellenzéket egy vállalhatatlan vereségbe egy olyan helyzetben, amikor még (az enyhe globális gazdasági felemelkedés előtt) az emberek nagy része kifejezetten rosszabbul élt, mint négy évvel korábban. Ez nem csak az elveszített választás miatt volt hatalmas hiba, hanem azért mert 2018-ban nagy valószínűséggel ez már nem lesz így, és mert utána senki nem vállalta ezért a lépésért a felelősséget.

Fájó és szomorú ezt kimondani, de a rendszerváltás utáni baloldali gondolkodást és időnként politikai gyakorlatot meghatározó »balliberális« értelmiségnek saját érdekében is hátrább kellene lépnie – hatalmas intellektuális súlyuk és presztízsük ugyanis egy esetleges »új« baloldal számára szinte lehetetlenné teszi velük a hadakozást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. október 02. 13:14
"Hazai vizekre evezve meg kell érteni, hogy Orbán Viktor ostorozásával középtávon sem fog baloldali párt választásokat nyerni. És ez nem csak Orbán személyes képességei és varázsa miatt van így, hanem azért, mert ő és a Fidesz otrombább megvalósulásai egy olyan trendnek, amely Cameron Angliájától Merkel Németországáig mindenütt jelen van – mindannyian sok tekintetben egy koherens, a (felső)középosztályt helyzetbe hozó neokonzervatív politikát folytatnak." Eddig olvastam. :D Tehát Orbán basztatása, nem azért nem működik - sőt kontraproduktív - mert az úgynevezett baloldal annyira hiteltelenné vált, annyira leamortizálta magát, hogy már csak a legelvetemültebbek hiszik el egy szavukat, hanem mert "mert ő és a Fidesz otrombább megvalósulásai egy olyan trendnek, amely Cameron Angliájától Merkel Németországáig mindenütt jelen van – mindannyian sok tekintetben egy koherens, a (felső)középosztályt helyzetbe hozó neokonzervatív politikát folytatnak." Az embert nem lehet mindvégig becsapni, hogy: itt kapod a többet, - ha az egész egyszerűen nem igaz. Előbb-utóbb rájön a csalásra és akkor vége. Az eredetit inkább el sem kezdem, ennyi elég volt. Kiégett a viccrelém. :D Főtt Kolbász!
írmag
2015. október 01. 12:05
A kormányzó párt(ok), a fidesz intézkedései jelzik nem jobb és baloldali a társadalom működtetésének irányultsága, hanem a magyar érdek. Erre a jobb-bal kérdésre a 20, század megtalálta a választ (nincs szocialista tábor, nincs Szu, stb), nincs rá igény. Ezeket a fogalmakat, és irányultsági maszlagokat a haszonélvezők próbálkoznak életben tartani, ellenségesen ("A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt." Márai Sándor) Magyarán új baloldal sem kell, ez már a reformkommunistákkal is lejáratódott. Viseljük, hogy nincs, mert a múltat mi töröltük el, nem a vörösdiktatúrák.
Axxtro
2015. október 01. 11:18
Ahol a bolsevisták címkézik át magukat "liberálissá", ott a liberalizmusnak nincs esélye. Magyarországon a baloldal 1949 óta cinkelt lapokkal játszik, ezért már neki sincs több esélye. Teljesen fölösleges ezt tovább ragozni.
Agnieszka
2015. október 01. 10:52
Nekem valahogy egyszerűbbnek tűnik, egészen egyszerűen rosszul kormányoztak, a kormányzásuk eredménye egy kisemmizett ország lett, ezzel ellentétben a vezetők nagyon szépen, látványosan gyarapodtak, miközben a szintén volt blokkbeli országok, tehetségesebb vezetésüknek hála, elhúztak mellettünk. A magyar privatizáció nemzeti, helyrehozhatatlan, jóvátehetetlen tragédia lett. Nem gondolom, h. jelentős számú választó majd kedvet kap Tóbiásnak és szerintem rémes, ebben-abban érintett, a múltért valamilyen szinten mégis csak felelős csoportjának ismét beleszólást biztosítani az ország irányításába. A magam részéről az LMP-t sem méltányolom, amit Gyöngyöspatán műveltek kis barátaikkal, a Habsburg Györggyel súlyosbított Vöröskereszttel és önzetlen szponzorukkal, Richard Fielddel az nem volt rendben, viszont számomra emlékezetes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!