Imád mozizni a magyar, csak ne kelljen magyar filmet nézni

2015. december 09. 13:07

Ha Magyarországon egy hazai gyártású film eléri a százezer nézőt, bombasikerről és rekordokról beszélünk.

2015. december 09. 13:07
Csákvári Géza
NOL

„Az egy lakosra jutó évi átlagos 1,2 mozijegy megvásárlásával vezető pozícióban vagyunk a régióban. Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában ez az adat lényegesen kisebb, 0,5 és 0,7 között mozog. Csehországban vagy Lengyelországban jobb a helyzet, csaknem megközelíti a magyarországi értéket, hiszen csak két-három tizeddel maradnak el tőlünk – nyilatkozta lapunknak Buda Andrea, a Cinema City marketing és PR igazgatója.


Ez a tendencia pedig már csak azért is elgondolkodtató, mert utóbbi két országban igen népszerűek a helyi gyártású filmek. Egyszóval: kevesebbet költenek mozira, viszont sokkal szívesebben veszik a nemzeti termékeiket. Lengyelországban egy saját gyártású film akár három-ötmillió nézőt is összeszed, de, ahogy Buda Andrea fogalmaz, az egymillió néző szinte alap. Nos, ha Magyarországon egy hazai gyártású film eléri a százezer nézőt, bombasikerről és rekordokról beszélünk. Pedig Lengyelországban csak négyszer, nem tízszer többen laknak. (...)

Ha magyar filmsztárt kell megnevezni, gondban van a hazai filmrajongó, mert olyan nevek kerültek a papírra, mint Bujtor István, Kulka János vagy Hernádi Judit, akik már jó ideje nem vállaltak mozis szerepeket. Mert, ha esetleg Lengyel Tamás, Thúróczy Szabolcs, Simon Kornél vagy Ónodi Eszter neve került volna a papírra, gondolhatnánk azt, hogy ismerik az új magyar filmek kedvenc színészeit. De nem...”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. január 09. 17:38
A devianciák, az egyoldalúan bemutatott messze nem objektív társadalmi irányultságok, és az idegen érdekű propaganda és annak sugalmazása, hogy milyen szar nép is a magyar, - témájú filmek kapnak csak támogatást a "nemzeti"kormánytól. A természetes védekezőősztön miatt nem érdekli ez a magyarokat. Semmilyen magyar témájú pályázatot nem fogadtak el... "nemzeti" filmalapjától a terminátorgyáros andi vajnától: https://kuruc.info/r/39/146481/
Takács Dezső
2016. január 01. 07:47
Jancsó Miklós az Usában producereket hívott ,filmje amerikai forgalmazásához .Megjött vagy 20 ember elkezdődött a vetítés .10 perc után kezdtek lassan elszivárogni a nézők.Mire véget ért a vetítés egy producer maradt.Jancsó megkérdezte ,na tetszett a film? Mire a producer fantasztikus ,fenomenális megnézném 100 -r.Na és megrendeli ?Nos mondta a producer ,nekem nagyon tetszett a film, de nem találnék 100 embert ,aki ilyenre jegyet venne .Majd kezet rázott Jancsóval és elment.Nos a magyaroknak nem kéne filmet csinálni.Pontosabban tv sorozatok meg Üvegtigris odahaza elmegy de Európába vagy Amerikába nem ezek kellenek.Meg sem értik amit a filmben látnak ,hiszen ilyen abszurdum hogy kint nincs ,élvezhetetlen a film.Mivel régóta külföldön élek ,néha az Irigy Mirigy humorára kattanok You Tubon de már az sem az igazi .15 éve meg könnyesre nevettem magam a gegjeiken. Argo 1 még megnéztem de a 2 hát kihagyom.Saul fia meg a vágottak miatt nagy reklámot csaptak neki.Holokauszt témában Oscart adnak mindenre .Lásd A zongorista cimü sz@rt .Vagy amerikai formában a 12 év rabszolgaság.Aki nem akart rászavazni rögtön " rasszista " jelzőt kapott
puszika
2015. december 31. 18:38
Kedves Csákvári! Bizony voltak itt olyan dédelgetett rendezők meg támogatók/pénzosztók/akiknek "sikerült" a magyar filmgyártás sírját megásni. Az Istenként magasztalt rendezők,akik egy két film kivételével ontották a nézhetetlen selejtet mindig pénzhez jutottak.Tudnék jó néhány nevet sorolni és ezek kivétel nélkül balliberális "géniuszok" voltak. Ön meg pont a NOL-on kéri számon a hazai filmek nézettségét? Van ebben valami politikai báj,nem gondolja????
crydog
2015. december 31. 18:35
Még iskolásfejjel a tavaszi szünet előtt, (80'-as évek) elvittek minket vetítésre a tanárok, azzal a szép ígérettel hogy Sandokánt fogjuk megnézni, Kabir Bedi főszereplésével. Mire odaértünk, (valószínüleg pártutasításra) a Szandokánból Törőcsik Mari és Garas Dezső nevével fémjelzett - asszem jancsó film volt ,de ha tévedek javítsatok ki)- Szines tintákról álmodok című művészfilmte adták le nekünk... Azóta nem nézek magyar filmet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!