Almát a körtérrel?

2016. május 08. 15:11

Drága Tatjána Néném! Keresgetnek az újságírók, kérdezik kollégák, és hát Kegyed is érdeklődik, hogy ha az egyik zenekar emennyit kap, akkor például a mienk mennyit? Egyik alma, másik eb? Nem hinném, ki lehet itt hámozni az igazságot, mert jelentősen közös a nevező. Leírom hát kendőzetlenül – se okunk, se érdekünk nincs hallgatni.

2016. május 08. 15:11
Ókovács Szilveszter
Faktor

„Drága Tatjána Néném!

Keresgetnek az újságírók, kérdezik kollégák, és hát Kegyed is érdeklődik, hogy ha az egyik zenekar emennyit kap, akkor például a mienk mennyit? Egyik alma, másik eb? Nem hinném, ki lehet itt hámozni az igazságot, mert jelentősen közös a nevező. Leírom hát kendőzetlenül – se okunk, se érdekünk nincs hallgatni.

(…)

Kedves Néném, mivel mindig is szerette a matematikát, itt egy összegző képletféleség. Ha tehát a 2 milliárdos összfinanszírozású Opera-zenekar egy-egy tagjára (elméletileg) jutó kb. 9.09 millió Ft-ot elosztom a 450 nagytermi előadással, a 20 ezres mérőszámot kapom. Ha ezt mások is megteszik, kiváló hányadosa keletkezik annak, ki és miként gazdálkodik. (Aztán lehet még ezt bolondítani a fizető nézők számával is – azért azzal, mert csak az mérhető pontosan –: ha az iménti hányadost tovább osztom a nézők számával, ezerben megadva, egy szépen kumulált mutató bújik elő. Az Opera esetében, 582-vel osztva a bő 34-es érték jön ki.)

Ha többszörös mérőszám állna elő valahol másutt, akkor az történik, hogy egy-egy zenész hivatását teljesen más mértékű forrás alapozza meg, tehát jobb sorsra érdemes némelyek Trabantból kénytelenek nézni a modern autókban ülők hasítását, akik persze, így el is jutnak a határátkelőig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimfak
2016. május 08. 22:32
Ókovács az egyik legeredményesebb igazgatója az Operaháznak. Fischer meg egy gonosz hazaáruló.
packó_
2016. május 08. 20:28
Mindenki annyit ér, amennyi adóforintot kap a zenekara. :-)
írmag
2016. május 08. 17:13
Drága Szilveszter! „Én írok levelet magának - Kell több?” Olvastam, a rémesen hosszúnak tartott, de roppant módon érdekfeszítő íráát, melyet másnak is szívből kívánok, különösen az általam egyébként is nagyon kedvelt, matematikai összegzés, megértését. Őszinte örömmel várom a legközelebbi személyes találkozásunkat. „Bízom: a sorsom van kezében...” Tatjána Nénéd
mustarharmas
2016. május 08. 16:48
Elegáns....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!