Mit csinál egy kertész a Csillagok háborújában?

2016. május 07. 09:21

És hogy mit takar a greensman? Ő felel a forgatásokon a különféle növényekért, növényzetért, ő formálja meg a tájakat, stb. Előkészít, ügyeletet tart, karbantartja a már kész, de megrongálódott munkákat. Interjú.

2016. május 07. 09:21
Szakonyi Mátyás
Magyar Nemzet

– Amikor rákerestem a nevére, egy hirdetést találtam három évvel ezelőttről: »Hántolt – kéreg nélküli faágakat keresek – akác vagy dió, de más fajta is érdekel. Karvastagság körüli méret. Teherautónyi tételek érdekelnek.« Egyik közös ismerősünk pedig »sztárkertészként« aposztrofálta. Hogy lesz egy kertészből greensman és mit takar a fogalom pontosan?

– Tizenegy éve kerültem ebbe a közegbe, 19 évesen az Eragon című filmben dolgoztam először. Kertészeti egyetemre jártam és ilyen munkakörben dolgoztam, amikor megérkezett egy angol greensman, akinek kellett egy csapat angolul jól beszélő és természettel jó viszonyt ápoló fiatal. Jon Marson azóta a barátom is lett, a Star Warsban is neki dolgoztam. És hogy mit takar a greensman? Ő felel a forgatásokon a különféle növényekért, növényzetért, ő formálja meg a tájakat, stb. Előkészít, ügyeletet tart, karbantartja a már kész, de megrongálódott munkákat. Jellemzően a nagyobb költségvetésű produkcióknál alkalmaznak bennünket, ilyen esetekben előfordul, hogy erdőket vagy mezőket kell létrehoznunk egy stúdióban.

– Mit kellett pontosan csinálnia Az ébredő Erőben?

– Három-négy helyszínem volt, az egyik egy walesi erdőben volt, ahol Maz Kanata kastélya is volt és Rey itt menekült Kylo Ren elől. A nagyon erdős területen különféle hidakat kellett építenünk, majd elrejteni azokat, hogy a jelenet szerint lehessen ott futkosni. Egyébként elég gyakori, hogy álcáznunk kell dolgokat. Ha ott egy világosító doboz, mi hozunk egy bokrot, és elé rakjuk, ilyesmi apróságokra kell gondolni. Egy másik helyszínem az Ellenállás bázisa volt, amelyet angliai fegyverraktárak között rendeztek be. Az ottani nagy bunkerek jól néztek ki a filmben. A Pinewoodban ki kellett alakítanunk egy erdőt, itt fénykardozott Finn Kylo Rennel. Ott százötven fát telepítettünk, domborzatot alakítottunk ki, aljnövényzetet helyeztünk el. Az volt a dolgunk, hogy ha valaki oda belép, egyből tudja azt, hogy egy erdőben van. Emellett mindig voltak speciális kérések is, hogy a kaszkadőröknek alakítsunk ki ezt-azt, de minden díszletnél más igények merülnek föl.

– Volt a forgatáson olyan saját ötlete, amire nagyon rákaptak?

– Nem kaptak rá, mert nem vették észre. De amikor megmutattam nekik, hogy én csináltam, és az egy takarás, akkor elképedtek és nevettek. Konkrétan egy farönkről volt szó, amit láncfűrésszel vágtak el, én pedig megcsináltam olyannak, mintha eltört volna a fa. De a mi munkánk ilyen: az a legnagyobb elismerés, ha nem veszik észre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!