Lehetséges földönkívüli jelet vizsgál a SETI

2016. augusztus 31. 11:31

A titokzatos rádiójelet egy nálunk jóval fejlettebb földönkívüli civilizáció küldheti.

2016. augusztus 31. 11:31
Robin Seemangal
Observer

„A Földtől 95 fényévre lévő Herkules-95 rendszer egyik 6,3 milliárd éves csillaga felől észlelt titokzatos rádiójelt vizsgál a SETI egyik nemzetközi tudóscsoportja. Rendkívüli következményekkel járhat, mert a jel a miénknél sokkal fejlettebb civilizáció lehetőségét veti fel.

A szokatlan jelre először az Orosz Tudományos Akadémia által működtetett RATAN-600 rádióteleszkóp figyelt 2015. május 15-én, de eltitkolták a nemzetközi közösség előtt. Egy a HID164595 felől érkező erős jelről szóló, tudóskörökben keringő írás alapján Paul Gilster csillagközi űrriporter rántotta le a leplet az oroszok titkáról.

A titokzatos HID164595 csillag a Naphoz hasonlít, fémösszetételében pedig szinte teljesen azonos a mi csillagunkkal. Keringési pályáján eddig csak egy Neptunusz-szerű, de melegebb exobolygót, a HID164595b-t fedezték fel. Gilster szerint azonban lehetnek még felfedezetlen más exobolygók is a rendszerben.

Olasz és orosz kutatók azóta folyamatosan figyelik. A rádiójel elvileg passzol a földönkívüli forrásból érkező szándékos jeladás profiljához. Mindenképpen elég érdekes ahhoz, hogy a földönkívüli intelligencia kutatói foglalkozzanak vele.

A jelerősség arra utal, hogy ha valóban izotróp jeladótól (kommunikációs egységtől) érkezik, az erőforrást Kardasev-2 típusú civilizáció építhette. (A Kardasev-2 típusú civilizáció teljes mértékben uralja saját csillagának és bolygórendszerének erőforrásait.)

Ha a rádiójelet céltalanul és irány nélkül sugározzák a galaxisba, akkor irdatlan erőforrás kell a felfedezéséhez. De mi van akkor, ha speciálisan küldték a mi naprendszerünk felé? Ebben az esetben kevesebb energia kell hozzá, és egy Kardasev-1, azaz helyi csillagának energiáit napelemeinkhez hasonlóan gyűjtő kortárs high-tech civilizáció lehetősége merül fel. Az egyedi civilizációnak teljesen globalizált és összekapcsolt lehet a társadalma.

A jel elég provokatív ahhoz, hogy a RATAN-600 kutatói folyamatosan figyeljék, és ezért annyira izgalmas. Közben persze a SETI és a földönkívüli üzenetekkel foglalkozó METI is ugyanezt teszi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!