Van valami furcsább...

2018. december 31. 09:38

A Párizsból visszatérő Tamás kiakad az út menti óriásplakát-erdőn, ám – finom manipuláció! – csak akkor lesz egyértelmű, hogy idétlen termékreklámokról beszél, amikor már a néző reflexből a politikai propagandára asszociált.

2018. december 31. 09:38
Mátyás Győző
168 Óra

„Reisz Gábor Rossz versek című filmjének elején hangzik el egy kihagyásokkal, referenciális űrökkel operáló párbeszéd Tamás, a film főhőse és apja között. A Párizsból visszatérő Tamás kiakad az út menti óriásplakát-erdőn, ám – finom manipuláció! – csak akkor lesz egyértelmű, hogy idétlen termékreklámokról beszél, amikor már a néző reflexből a politikai propagandára asszociált. S innen eljutunk oda, hogy a dialógus végén Tamás apja értetlenül kérdezi a fiát, miért nem tudnak büszkék lenni arra, hogy magyarok.

Ezzel a párbeszéddel a film alkotói bele is ágyazzák a művet a mai magyar valóságba. Van még két ilyen erős jelenet a filmben: a barátok kocsmai beszélgetése a közéleti tehetetlenségről, illetve egy szoft migránsozással fűszerezett családi ebéd; ezek a betétek pontosan érzékeltetik a társadalmi klíma sajátosságait.

Azért is fontos ez, mert egyébként a Rossz versek egyfajta szubjektív énutazásként folyamatosan oszcillál a jelen és a múlt, pontosabban a múlt különböző síkjai között. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. január 01. 18:35
Kedves Győző.... vagy Mátyás! TE asszociáltál, nem a nézők. Mert be van nálad akadva, ahogy a kollégáidnál (is).
IV. Fawkes
2018. december 31. 14:18
Mátyásmadár kakukkolt egyet...
Peter8811
2018. december 31. 11:59
Nektek egyetlen jó videót sikerült eddig forgatni, a bajnai videót. Ja a bajai videót, machen für Gavra und Ablakos János fia Déri Balázs.
puszika
2018. december 31. 11:21
Győző elvtárs! Van egy azt hiszem eléggé megalapozott gyanúm................. TE NEM IS LÁTTAD A FILMET!! Mások kritikájából ollóztál! Ezt PLÁGIUMNAK nevezik!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!