Ne vegyék el a nők jogait!

2020. augusztus 29. 14:57

Többet nem osztanak díjat férfi és női kategóriában.

2020. augusztus 29. 14:57
Pozsonyi Ádám
Origo.hu/888

„Ha még valaki nem hallotta volna, elmesélem, mivel tette gazdagabbá és szabadabbá világunkat a nemzetközi baloldal.

Többet nem osztanak díjat férfi és női kategóriában. Igen. Nem díjazzák többé külön női és férfi kategóriában a színészeket. Történelmi változást jelentett be a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál közleményében: 2021-től kezdve nem osztanak külön díjakat a legjobb női és férfi színészeknek, csak általában a legjobb fő- és mellékszereplőt díjazzák majd, vagyis gendersemleges lesz a díjak odaítélése.

A Berlinalé vezetői remélik, hogy döntésük azt jelzi, az egész filmipar egyre érzékenyebbé válik a genderszempontokra. Más neves fesztiválokon, így például Cannes-ban és Velencében egyelőre továbbra is külön díjazzák a különböző nemű színészeket. Hétfőn egyúttal azt is bejelentették, hogy jövőre nem virtuálisan, hanem hagyományos módon tartják meg a díjátadót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. augusztus 30. 15:34
A Wachowski fivérek..... pardon testvéreknek meg ideáig hallatszik a röhögése.
Akitlosz
2020. augusztus 30. 00:03
Annyira nem számít manapság díj- és pozícióosztásnál, hogy ki nő, ki férfi, ki néger, ki fehér, hogy kimondottan ilyen szempontok alapján osztják a díjakat és pozíciókat. Az nem fordulhat elő, hogy véletlenül az összes díjazott vagy bizottsági, igazgatótanácsi tag férfi legyen vagy fehér. Éppen az ellenkezőjét teszik annak, mint amit mondanak. Minél inkább nem számít szerintük a nem és a bőrszín, annál inkább ezek válnak a legfontosabb szempontokká, amelyekre figyelnek.
Prince of Absurdistan
2020. augusztus 29. 22:47
... a színészi teljesítmény meg kit érdekel, nem?
Prince of Absurdistan
2020. augusztus 29. 22:45
Más területeken női kvótáért verik az asztalt, itt meg gyakorlatilag volt egy 50%-os kvótájuk, ami ilyen formában rendben is volt mindenkinek, de most kukázták. Miért? Mert így nem lehetett patriátusozni meg elnyomást kiáltani. A csapda most készen áll: ha több díjat kapnak a nők, az bizonyítja, hogy különbek a férfiaknál, ha kevesebbet, az bizonyíték a patriarchális elnyomásra. Ha ugyanannyit kapnak, az is kevesebbnek számít, mert xy nő a z filmért szerintük megérdemelte volna, de helyette valamelyik férfi kapott. Meg aztán innentől többet lehet kombinálni is: eddig is számolgatták hány darab néger és hány latinó és mennyi ázsiai volt a díjazottak között, de innentől ha kap fehér férfi és fehér nő és néger férfi is, még mindig fel lehet tenni az egymillió dolláros kérdést kérdést: ÉS NÉGER NŐ MIÉRT NEM VOLT A DÍJAZOTTAK KÖZÖTT??? Aztán lehet majd magyarázkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!