Pozsonyi csata

2021. január 03. 11:41

Ez a film nem jó.

2021. január 03. 11:41
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Pozsonyi csata

Ez a film nem jó. Nem azért, mert ügyetlen az animáció, nem azért, mert itt-ott anakronizmusok csúsznak bele, hanem azért, mert miközben azt a látszatot kelti, hogy a világon egyre elterjedtebb hiteles történelmi láttatással (vizualizációval) van dolgunk, valójában a honfoglalás korára vonatkozó magyar legendakincs végletekig lebutított, gyerekesen felületes tálalásával szolgál. Pedig ez a legendakincs valódi érték, kezdve Anomymustól a magyar népmesékből feltáruló eredetmondákon át a 19. századi költői művekig. Erre a legendakincsre nemzeti identitást lehet építeni. Izgalmas eredményekkel szolgál a tudomány is, hogy csak egy példát mondjak, a kettős honfoglalás elmélete, amely erős érvekkel bizonyítja, hogy a honfoglalók és az itt korábban élt avarok között érdemi kapcsolat volt. De ez alapján a honfoglalást visszatérésnek nevezni nem kisebb dilettantizmus, mint a magyar vezéri sátorba hun áldozati üstöt helyezni, vagy azt állítani, hogy a Kárpát-medence népei örömmel fogadták a honfoglaló magyarokat.

A pozsonyi csata valóban fontos esemény volt a magyarság életében, és hiba, hogy a magyar történeti gondolkodásban háttérbe szorult. Érthető és támogatásra méltó az a törekvés is, hogy ne csak a hősi elbukásainkra emlékezzünk, hanem a győzelmeinkre is. A történelmi dilettantizmusra azonban a jó szándék sem mentség.

Szerencse, hogy vannak azért jó példák is. Mindenkinek ajánlom a Szigetvár ostromáról készült animációt, remek munka, megjelenítő, hiteles, mégis érzelemteli. Valahogy így kellene szólni a győzelmeinkről is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 363 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerekes Márton
2021. január 06. 10:47
Ha a MAKI évi 700 millióból csak ilyet tud, akkor ki csináljon jobbat és miből? Ki kell mondani: alkalmatlanok kapták a lehetőséget. Cserélni kell a MAKI vezetését. Sürgősem, mert ha így folytatják, bukik a kormány és 2 év múlva MAKI sem lesz.
Hattori
2021. január 04. 16:51
egyre inkább úgy tűnik, hogy Árpád magyarjainak honfoglalása egy igen kis lélekszámú katonai elit bejövetele volt a Kárpát-medencéba. mégis óriási jelentősége van, mert a Kárpát-medencében ekkoriban nem volt egy jól szervezett államhatalom. az Avar Kaganátus szétesett a frankokkal és a bolgárokkal vívott háborúk miatt. gyakorlatilag az itt élő népe... vezetés nélkül maradtak. de kik is voltak az itt élő népek? nos a genetikai népességbecslés alapján állítható, hogy a Kárpát -medence ezidőtájt kb. 1 milliós népességgel rendelkezett, amiből a Árpád magyarjai kb. 100000 főt számláltak. nyilvánvalóan nem ők tanították meg a magyart a többieknek, hanem már itt kellett, hogy legyen a nyelv. és itt jön László Gyula prof. kettős honfoglalás elmélete. ő kimutatta, hogy 670 táján nagy arányú griffes-indás (díszítőművészetük alapján elnevezett népesség) áramlott be a medencébe, ők a késő-avarkori népesség, az onogurok. ebből az onogur népnévből származik a mai magyarok idegen elnevezésű népneve, a Hungarus, Hongrie, Ungarn, Hungary, Ungheria, Wengria. Tudjuk, hogy sokáig egy birodalomban éltünk a bolgárok őseivel, egy törzsszövetségben. ez volt a kelet-európai Onogur Birodalom, amit a kazárok döntöttek meg. Ekkor a nép egy része északra, és nyugatra ment, más rész helyben maradt. A kijevi évkönyvek említik, hogy kétszer vándoroltak a magyarok: előbb a fekete (a színek égtájakat jelölnek a sztyeppén), majd a fehér magyarok. most ennek a késő avarkori, onogur népességnek a genetikai vizsgálata folyik... az anyai mitokondriális dns-ben nem térnek el eddig Árpád magyarjaitől, az apai Y-dns vizsgálata bonyolultabb, az még folyamatban van. szóval a két népesség valszeg egy és ugyanaz. a magyar nyelvet már itt találhatták a medencében Árpádék. akik már 860-tól kedztek katonailag is megjelenni a medencében és nyugaton. itthon voltak, ismerős nyelvi és kulturális környezetben. idegen ajkú népesség a peremeken élhetett, csekély számban... akiket gyepüsítettek. nos, ők nem nagyon örülhettek, de a medencékben élők igenis örülhettek, mert szilárd vezetést és új identitást kaptak (mindig a vezértörzs elitje az állam identitásának hordozója!). remélem a 10 részes sorozat, azért már jobb lesz, és elhagyják az felesleges, túlzó sallangokat.
Vakfolt
2021. január 04. 12:53
Jó, vagy nem jó, ráirányította a figyelmet arra, hogy a saját történelmünk nincsen rendesen kidolgozva, feldolgozva.
Tót Ottó
2021. január 03. 21:46
Egyik felől a keleti pogányok másik felől meg a nyugati nyugati hódítók Szent István pedig nehéz döntést hoz de megmenti a hazát...A nyugat folyamatos áskálódását nem kell magyarázni de hogy Koppány rajongók miért támadnak még 1000 év után ugyanúgy a haza romlására?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!