Az SZFE-történet reményt kelt bennem

2021. február 09. 11:28

Elhívtak őrségbe, és magától értetődő volt, hogy megyek. Interjú.

2021. február 09. 11:28
Tarr Béla
Filmhu

„Látva az SZFE körüli eseményeket, mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik filmesek akarnak lenni? Mit tegyenek most?

Az SZFE-történet az egyik, ami reményt kelt bennem a jövővel kapcsolatban. Nem üzenek nekik semmit, hogy mit tegyenek. Ők szerintem tudják, hogy mit kell tenniük, és nem hiányzik nekik az én tanácsom. Azt el kell mondjam, hogy lazán, de kapcsolatban vagyok velük. Elhívtak őrségbe, és magától értetődő volt, hogy megyek. Ha hívnak megint, én biztosan ott leszek mellettük, de idióta tanácsokat kívülről nem adok nekik.

Általánosságban egy kezdő filmesnek a következőt tudom mondani. Nem a filmezést kell megtanulnod, hanem az életet. Ha megérted az életet, akkor utána a stílus megtalál téged, és érezni fogod, hogyan kell filmezned. Minden kérdésedhez hozzáadódik egy stílus, és ha felmerül egy újabb kérdés, arra már kicsit másképpen kell válaszolnod. Lépésről lépésre felépítesz egy saját filmnyelvet, már ha igazi filmes vagy. Diploma pedig nem kell, tőlem soha senki nem kért diplomát. Szerintem hülyeség, ha valakit azért hívunk színésznek, rendezőnek, szóval szakmabelinek, mert van diplomája.

Ha egy operatőr azt hiszi, hogy attól lesz jó operatőr, mert van egy vadonatúj, csiricsáré kamerája, akkor hatalmasat téved. Egy közönséges iPhone-nal is tudsz baromi jó filmet csinálni, az a lényeg, hogy legyen benned energia, düh, bátorság és szarjál az egészre! A 21. században, amikor már egy telefonnal is lehet filmezni, fölösleges megtanulni a szabályokat, mert úgysem vonatkoznak rád.

Én jártam a SZFE-re – akkor még főiskola volt –, de a filmkészítés nem egy olyan dolog, amit megtanultam. Volt például olyan óránk, hogy tudományos szocializmus. Ennek az intézménynek különböző korszakai voltak, és az elmúlt években végre nyugalomba jutott. Amennyire én azt kívülről láttam, normális tanárok viszonylag felszabadult struktúrában oktattak. Hagyni kellett volna őket békében dolgozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. február 09. 20:25
Öreg besúgó nem vén besúgó, igaz, tarr eftárs?
Krupp Skya
2021. február 09. 19:10
Béla vedd át a kémény seprőket! Kibaszott jó fekete fehér filmet lehet csinálni velük.
Szőke Ciklon
2021. február 09. 18:29
Azt mondja, hogy - Nem üzenek nekik semmit, hogy mit tegyenek. De egy kezdő filmesnek a következőt tudom mondani. - Nem a filmezést kell megtanulnod, hanem az életet. - Diploma pedig nem kell, - az a lényeg, hogy legyen benned energia, düh, bátorság és szarjál az egészre! - fölösleges megtanulni a szabályokat, mert úgysem vonatkoznak rád Végezetül - Én jártam a SZFE-re – akkor még főiskola volt –, de a filmkészítés nem egy olyan dolog, amit megtanultam. Volt például olyan óránk, hogy tudományos szocializmus Na hát ezért kell megszüntetni ezt a ripacsképzőt. Sokba kerül az államnak, hogy tanulják az ÉLETET. Ott pedig úgyis az számít, hogy kinek vagy ROKONA, ISMERŐSE, milyen kapcsolataid vannak, ja és hogy hova születtél!
briganti
2021. február 09. 17:52
menjél is, te ingyenélő szar...de jó, hogy a mi pénzünkből támogatod a ripacsképző önfelszopását, te idióta vén majom....és még ki is kiabálod....emberek! egy életen át szartam a fejetekre, most még utoljára rá is hugyozok....köpedelem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!