Bosszúszomjas diktátorok

2023. augusztus 25. 21:28

Az egykori hotdogárus Prigozsin az elmúlt évekre az egyik legbefolyásosabb személyiség lett hazájában.

2023. augusztus 25. 21:28
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„A politikai bosszú, a mások kiiktatása benne van az orosz politikai vezetés DNS-ében. Prigozsin ezt pontosan tudta, hiszen egy sötét rendszer olyan rettegett figurája volt, aki lelkesen vállalta a piszkos munka elvégzését: 2014-ben a modortalanságáról, elképesztő szokásairól ismert, kopaszra nyírt figurát bízták meg egy olyan önkéntesekből álló sereg létrehozásával, amelynek papíron nincs köze az orosz hadsereghez, mégis képes a Kreml érdekében háborúkat vívni.

Jelentős állami támogatást kapott hadseregéhez, amely export termékké tette meg az erőszakot. Az afrikai diktatúrákban, így a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban szívesen látott vendégek a Wagner zsoldosai, hiszen nem követelnek holmi nyugati értékrendet, hanem a diktátorokat védik, cserében lefölözhetik az ország természeti kincseit.

Az egykori hotdogárus Prigozsin az elmúlt évekre az egyik legbefolyásosabb személyiség lett hazájában, és az ukrajnai háborúnak köszönhetően az egyik legnépszerűbb is. Miközben az orosz hadsereg a tehetetlenség szinonimájá vált Ukrajnában, a Bahmutnál mintegy 50 ezer emberrel, köztük a börtönből a frontra került volt rabokkal harcoló Wagner az ütőképességé. Prigozsin, a kegyetlen »macsó« a Putyin-rezsim szimbolikus alakjává vált: hallgatólagosan jóváhagyta például annak a videónak a közzétételét, amelyen egy az ukránok által átadott zsoldosát sajátjai kalapáccsal ütlegelik halálra. »Egy kutya halála egy kutyáért« – kommentált empatikusan Prigozsin.

Egyre hatalmasabbnak érezte magát. Szembekerült az orosz hadügyi vezetéssel, amely szerinte nem adott elég segítséget a Wagnernek a fronton. Prigozsin bosszúból zsoldosaival megindult Moszkva felé, ekkor mintha már azt hitte volna, hogy ő irányít és nem Putyin. Túlértékelte magát, végzeteset tévedett, s a rendszer megroppant ugyan, de akciójával saját sorsát is megpecsételte.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
titi77
2023. augusztus 27. 11:32
a "jó zelenszkíj" is így lesz kiiktava bár kérdés hogy az fbi vagy a cia talál valami jó hollywoodi történetet
tapir32
2023. augusztus 27. 07:24
Putyin tisztogat, és üzent az esetleges lázadóknak! Minden egyes sikertelen hadművelet után kivágta a felelősöket! Az orosz hadsereg belpolitikai súlyának csökkentése az első lépés ahhoz, hogy Oroszország meginduljon a demokratizálódás útján! A másik fontos lépés a gazdaság "nemzetiesítése" azaz, a stratégiai gazdasági ágazatokban az oroszoknak jelentős tulajdona legyen, hogy ne váljon a mindenkori kormány a külföldi tőke foglyává. Politikai kérdésekben Oroszországban a legitimált politikusoknak kell döntenie és nem gazdasági társulásoknak, pláne nem külföldi cégeknek. A gazdaság "oroszosítása" nem nacionalizmus. Az orosz kormány korlátozottan cselekvőképessé válna e nélkül. Putyin úgy próbálja nemzetiesíteni az orosz gazdaságot, hogy a stratégiailag fontos gazdaságot ne lehessen törvényes keretek között újra eladni, külföldi tőke kezére juttatni. Nyugat prüszköl, mert saját maga vonult ki az oroszoktól a szankciók kapcsán, és megkönnyítette Putyin nemzeti felemelkedési programját.
tapir32
2023. augusztus 27. 07:20
Nagy utat tett meg az ország a Kádár-korszak erkölcsi mélységeitől, az állami szintre emelt gyűlölködéstől és korrupciótól a demokráciáig és a jogállamig. Ezt az utat, a felemelkedés útját olyan retrográd erők ellenében tette meg az ország, mint a Horn Gyula majd a Gyurcsány Ferenc vezette MSzP és mostanság a DK. A kádárrendszer ideológiája arra alapozott, hogy az önzés, az irigység és a gyűlölet az ember természetes érzése! A szocializáció folyamatában éppen ezeket kellett volna legyőzni és meghaladni! Azért veszedelmes a szocializálatlanság liberális kultusza, mert egyenlő az önzés, a gyűlölet és az irigység kultuszával! A liberális szocializálatlanság a kommunisták között termőtalajra lelt! Imigyen nőtt össze a liberalizmus a kommunista demagógiával!
llnnhegyi
2023. augusztus 26. 19:23
A mór megtette kötelességét! A mór lezuhanhat 8000 méter magasból . Szerintem nem számított rá. Annyira kifordult az agya,hogy nem volt veszélyérzete. Simán elképzelhető,hogy egy nem a Kreml által szervezett merénylet történt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!